Fisk blir påvirket av lykkepille-utslipp
Utslipp av legemidler i naturen er et stort globalt problem. (Illustrasjonsfoto)

Fisk blir påvirket av lykkepille-utslipp

Lykkepille-utslipp påvirker fisk, ifølge studier.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 27.04.2019 03:45

Utviklingen av nye legemidler er et gode både for mennesker og dyr. Dessverre kan medisinene vi tar, få uante konsekvenser.

Utslipp av legemidler fra legemiddelindustrien, og vår egen bruk av dem, fører til at det over hele verden er spor av legemidler i jord, overflatevann og grunnvann. Dette avfallet påvirker dyrelivet. Flere studier har vist at fisk kan endre både oppførsel og fysiologi ved å bli utsatt for slikt avfall.

Tidligere studier har vist at oxazepam kan påvirke fisk slik at de tar flere og unødvendige risikoer, og endrer svømmeatferden, som kan gjøre dem til et lettere bytte. Ingen har tidligere forsket på om effekten av legemidler forsvinner, om fisken kommer i vann som ikke er forurenset.

Josefin Sundin og Fredrik Jutfelt ved Institutt for biologi ved NTNU gjennomførte en studie våren 2015. Resultatet nylig ble publisert. De har undersøkt hvordan ulike nivåer av oxazepam påvirket ferskvannsfisken lake. 

Fiskene ble eksponert for oxazepam i seks dager, som er den tiden det tar før legemiddelet blir tatt opp i kroppen. Deretter gjennomførte forskerne atferdstester, før fiskene ble plassert i tanker med rent vann.

--Fiskene var mer aktive når de hadde blitt utsatt for legemiddelet. De brukte mindre krefter på å gjemme seg, og tok større risikoer, forklarer Josefin Sundin, ifølge Forskning.no

Etter noen dager i rent vann, var effekten ikke lenger merkbar.
--Etter at vi hadde hatt dem i rent vann, var det ingen effekt lenger. Da opptrådte de som kontrollgruppen, forklarer Sundin.

Mulig å rense vekk
Sundin synes det er håpefullt at effekten av legemiddel kan reverseres, slik studien viser.

--Hvis man får bukt med problemet, og utslippet minsker, har fisken en mulighet til å komme seg igjen, sier Josefin Sundin. 

Utslipp av legemiddel i naturen, er i dag et stort, globalt problem.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS