Kan norsk teknologi være løsningen?
Spøkelsesfiske gjør stor skade på havet, både for fritidsfiskere og yrkesfiskere. (Illustrasjonsfoto)

Kan norsk teknologi være løsningen?

Navnet på dingsen er PingMe.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 20.10.2018 21:45

En liten, norskutviklet dings skal brukes i kampen mot tapte fiskegarn og teiner.

Fiskegarn har lang levetid og gjør derfor stor skade på livet i havet når de kommer på avveie. Det finnes eksempler på at tapte garn har stått og fisket i opptil 30 år. Spøkelsesfiske tar også hvert år livet av tusenvis av hummer og krabber på grunn av tapte teiner. 

--Jeg tenkte at om noen kan bidra her, så er det mitt institutt som utvikler all verdens sensorer og duppeditter, sier Tone Berg, akustikkforsker ved Sintef digital, ifølge Forskning.no

Sammen med kollegene Tonni Franke Johansen og Odd Trandem satte Tone i gang idéarbeidet. Etter hvert hadde forskerne med erfaring fra undervannsakustikk, medisinsk teknikk og modemsystemer, en mulig løsning klar.

Signalenheten forskerteamet har utviklet, reflekterer signalet fra en tag som de fester til et objekt, for eksempel et fiskegarn. Omtrent som når du holder et nøkkelkort foran en dørlås: Dørlåsen sender et signal til nøkkelkortet, som reflekterer signalet tilbake, samtidig som refleksjonen inneholder en kode som forteller nøkkellåsen hvilket kort som svarer.

--Vår tag virker litt på samme måte. Den forandrer refleksjonen av det akustiske signalet etter et bestemt mønster, slik at man kan skille denne refleksjonen fra andre objekter under vann, og i tillegg lese av en ID. Den bruker ikke energi på å sende ut et eget signal, og kan derfor leve lenge på et veldig lite batteri, sier Odd Trandem. 

Nylig gjennomførte forskerteamet flere tester i vannet på Blaklidammen i Trondheim, og kunne fornøyd konstatere at alt virket som det skulle.

Den lille dingsen har fått navnet PingMe fordi den baserer seg på lydimpulser. 
--Å sende lydsignaler under vann kalles nemlig å pinge, sier Tone Berg.

Senderen kan operere i en radius på 500 meter og er laget slik at det skal være mulig å identifisere redskapet som er merket. I tillegg blir det også mulig å angi en posisjon for hvor det merkede fiskeredskapet befinner seg.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS