
Oppdrettslaks har endret kosthold
Norsk oppdrettslaks har endret kostholdet. En ny studie viser hva det betyr for laksens fettforbrenning.
Fôret til oppdrettslaksen har på tre tiår gått fra nesten bare marine råvarer, til mest råvarer fra planteriket.
Forskerne har utført grunnforskning på celle-nivå for å lære mer om hva endringen av kostholdet gjør med omsetningen av fett. De har sett hvordan fettceller reagerer på tilførsel av ulike fettsyrer. Utskillelsen av fett i cellene ble fulgt med radiomerket sporstoff.
Studien beskriver funksjonen til fettvevet i laksen. De ser at fettvevet er veldig komplekst og like komplekst som i mennesker og pattedyr. Det er et organ i seg selv, og ikke kun et depot. Dette har følger for fiskens opptak av fett.
--Dette er ikke lett å studere på fisk i levende live, men med celler kan vi studere omsetningen av energi mer i detalj, sier Bente Ruyter til Forskning.no.
Ruyter leder forskningsgruppen i Nofima som har dyrket cellene.
Flere funn i studien viser hva ulike fettsyrer i kosten kan bety for laksen. Blant annet ser det ut til at mange av mekanismene som styrer forbrenning av energi på diett med mye fett, ser ut til å være tilsvarende det mennesker har.