Varmere hav kveler oppdrettslaksen
Anlegg i Vedbotn. (Arkivfoto)

Varmere hav kveler oppdrettslaksen

Laksen blir stresset av varmere vann 16 grader.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 14.05.2020 05:36

Når temperaturen i havet stiger, synker nivåene av oksygen. Det er kritisk for oppdrettslaksen.

Norge er verdens ledende nasjon på oppdrett av laks, med mange anlegg i Finnmark. Havet utenfor norskekysten er ideell for laksen, men klimaendringene og økt havtemperatur begynner å skape problemer.

--Er vannet varmere enn 16 grader, blir laksen stresset. Litt avhengig av fiskens størrelse vil den spise mindre og vokse saktere, forteller Øystein Evensen, professor i akvamedisin ved NMBU Veterinærhøgskolen, ifølge Forskning.no

Nyere forskning fra Nofima og EU-prosjektet ClimeFish har estimert havtemperaturen for hele norskekysten for å undersøke effekten klimaendringene har på oppdrettslaksen.

--Slik det ser ut i dag vil klimaforandringene føre til at temperaturen i havet vil fortsette å stige. Laksen vil bruke energien på stressmestring når havet blir varmere. Den vil tåle behandlingsmetodene vi bruker mot sykdom dårligere, forteller Elisabeth Ytteborg ved Nofima.

Studien Ytteborg ledet, viser at det er store kunnskapshull. Det kreves mye mer forskning for å vite hvordan vi kan drive forsvarlig oppdrett av laks med økt havtemperatur.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS