Skrinlegger Veidnes Terminal
Terminalen er skrinlagt. (Illustrasjonsfoto, Radio Nordkapp)

Skrinlegger Veidnes Terminal

Det blir ingen terminal på Veidnes.
Olje – Sarnes
Raymond Elde
Publisert : 13.12.2019 10:02
Sist oppdatert : 13.12.2019 10:09

Fredag 13. desember 2019 ble det klart: Partnere i Johan Castberg-lisens skrinlegger oljeterminal på Veidnes.

Partnerskapet i Johan Castberg, bestående av Equinor, Vår Energi og Petoro, har studert utbygging av en nedskalert omlastingsterminal for olje på Veidnes i Finnmark. Konklusjonen er at det er for kostbart å bygge en terminal.

Hele pressemeldingen fra Equinor.

Folkefesten 12. februar 2013
I februar 2013 offentliggjorde Statoil at det skulle legges rørledning fra oljefeltene Skrugard og Havis til Veidnes på Magerøya. På Veidnes skulle det bygges underjordiske oljetanker. Fra terminalen skulle oljen fraktes ut med store tankskip.

Halvt år etter folkefesten i Nordkapp, la selskapene på terminalen på is. Nedgang i oljepris og nye skatteregler var noe av begrunnelsen.

Siden den gang har selskapene som planlegger oljeutvinning i Barentshavet jobbet for en nedskalert terminal der all oljen i nord skulle sikre lønnsomhet.

Stortinget behandlet utbyggingen av Johan Castberg i 2018 vedtok de at det skulle bygges en terminal på Veidnes ved utbygging av neste felt i Barentshavet etter Castberg.

I 2019 har Equinor jobbet med et planprogram for blant annet å se på muligheten for en skip-til-skip-omlasting på Sarnesfjorden.

Oppkalt etter stortingsmann
Oljefeltene er oppkalt etter Johan Castberg somvar stortingsrepresentant fra 1901 til 1909, fra 1913 til 1921 og fra 1924 til 1926 for Arbeiderdemokratene (som startet som en radikal fløy i Venstre). Castberg var statsråd i Gunnar Knudsens første regjering som leder av justisdepartementet fra 1908 til 1910. 

Castberg er særlig knyttet til konsesjonslovene for vannkraftutbygging av 1909. Disse er ofte kalt «De Castbergske konsesjonslover», som sikret at inntekter til vannressurser ble utnyttet til beste for lokalsamfunnet og landet, ifølge Wikipedia


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS