Pressemelding

Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre - 22.05.2020

Vi må lære hele livet. Vi trenger en kompetansereform

Koronakrisen har vist oss at det er ikke nok å ha fagbrevet eller bachelorgraden i hånden. Skal vi sikre at folk har en jobb å gå til i fremtiden, må flere voksne få kompetansepåfyll mens de står i jobb og når de faller utenfor. Vi trenger en kompetansereform. Folk må få muligheten til å lære hele livet. 

Sannheten er at vi helt uavhengig av koronakrisen ser at arbeidslivet endrer seg og krever mer kompetanse hos den enkelte. Det blir stadig tøffere å finne en vei inn i arbeidslivet uten formell utdanning. Vi ser hvordan kassene på dagligvarebutikken erstattes av egenbetalingsautomater, og roboter som plukker varer har flyttet inn i norske lager. Sykepleiere og helsearbeidere må i større grad håndtere velferdsteknologi. Nye programvarer gjør at regnskapsførere må tilby andre type tjenester. Folk opplever at fagbrevet eller bachelorgraden de har, blir utdatert raskere. Samtidig har de ikke de samme mulighetene til å studere som da de var 19 år og fulltidsstudent. 

For at folk skal være trygge på at de har en jobb å gå til over tid, og for å beholde samfunnslimet med høy grad av tillit, så har Høyre i regjering kjempet for en kompetansereform. Vi vil ta konkrete grep for å rigge om utdanningssystemet og målrette nye støtteordninger til de bransjene og yrkesgruppene som trenger det mest. 

Sammen med arbeidsgiverorganisasjonene og fagforeningene starter vi med å skreddersy kortere og fleksible utdanningsprogram til folk som jobber i alt fra helse- og omsorg, bygg- og anlegg og industri, reiseliv til varehandel og anleggsbransjen. Det må være mulig for folk som står i jobb, har familie og boliglån å ta litt mer arbeidsrelevant utdanning. Det kan være på nett, på arbeidsplassen, på en fagskole, høgskole eller på universitetet. Vi vil endre lånekassen slik at også voksne folk som står i jobb kan få ekstra støtte til å ta mer utdanning. Vi vil lage en digital kompetanseplattform som gjør det lettere for folk og bedrifter å finne frem til gode opplæringstilbud, og vi vil ha en rekordstor økning i antall fagskoleplasser og studieplasser. 

En kompetansereformen handler helt enkelt om mennesker. For at ingen skal gå ut på dato i norsk arbeidsliv og for at alle skal få en ny sjanse, må vi investere mer i mennesker. Vi må gi de uten formell kompetanse mulighet til å opparbeide seg det, mens vi samtidig sørger for at alle får lære i den jobben de har. 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS