Pressemelding

Creditsafe - 08.07.2025

TRENDEN FRA Q1 FORTSETTER: Stadig flere selskaper har betalingsproblemer

Antallet privatpersoner med betalingsanmerkninger fortsetter å synke marginalt, men blant norske selskaper går utviklingen i motsatt retning.

Mens konkurstallene svinger fra måned til måned, har utviklingen på betalingsanmerkninger vært langt mer stabil over lang tid. Kurvene viser kun små endringer fra måned til måned – og kvartal til kvartal – men like fullt har det begynt å danne seg et tydelig bilde av den langsiktige trenden:

Antall AS og ASA med betalingsanmerkninger øker smått, men jevnt, hele veien.

Denne trenden ser vi også i årets andre kvartal. Ved inngangen til Q2 sto 60.788 selskaper oppført med betalingsanmerkninger. Tre måneder senere er nå 62.859 selskaper registrert med betalingsanmerkninger. Det tilsvarer en økning på snaue 3,3%.

– 16% av alle norske AS og ASA står nå oppført med en eller flere betalingsanmerkninger. Det er en større andel enn noen gang tidligere, påpeker daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– Første steg på veien mot konkurs

Han påpeker at dette er en motsatt utvikling fra den vi ser på konkursfronten.

– Det kan jo tyde på at de fleste får betalt regningene sine på sikt, selv om at stadig flere selskaper nå har betalingsproblemer.

Til tross for at de fleste selskaper fremdeles evner å gjøre opp for seg før det er for sent, mener Fjærestad at vi skal og bør være oppmerksomme på selskaper med betalingsanmerkninger.

– Dette er tross alt et registrert mislighold, noe som kan være et første steg på veien mot konkurs, utdyper han.

Marginal men konsekvent utvikling

Også blant privatpersoner fortsetter trenden vi så i første kvartal:

– Vi ser nok en gang at det er færre personer som er registrert med betalingsanmerkninger. Utviklingen er riktignok marginal, men den er konsekvent, sier Fjærestad.

Ved inngangen til Q2 sto 244.208 nordmenn oppført med betalingsanmerkninger. Tre måneder senere er antallet 242.343, som gir en nedgang på 0,79%.

– Like marginal, men også like konsekvent, er utviklingen vi ser blant de som er registrert med betalingsanmerkninger. Her ser vi dessverre at antall saker i snitt øker noe, og dette stadfester et bilde av at de som sliter fremdeles blir hardt rammet, og dermed sliter desto mer.

Totalt antall saker pr. person med betalingsanmerkninger steg fra 6,14 ved målingen i april, til 6,19 i starten av juli. Totalt antall inkassosaker pr. person steg også, fra 3,67 til 3,68.

Færre med lønnstrekk

En annen ting som derimot er positiv er at det blir færre personer med lønnstrekk. Ved utgangen av Q1 sto 120.198 personer oppført med aktivt lønnstrekk. Nå i andre kvartal har dette tallet sunket til 116.802 – en nedgang på 2,9%.

– Det kan være et tegn på at det nå er flere av de som har betalingsproblemer som på et eller annet tidspunkt greier å gjøre opp for seg, avslutter Fjærestad.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS