Pressemelding

Bernt-Aksel Jensen, daglig leder i Øst-Finnmark regionråd - 20.10.2016

Tålmodighetens seier!

Tirsdag 18. oktober presenterte Universitetet i Tromsø (UiT) og Øst-Finnmark regionråd (ØFR) – blant flere - en studieløsning som gjør hverdagen enklere for studenter. Konseptet gjør at det er mulig å studere hjemmefra etter en fleksibel modell – kombinert med noen samlinger blant annet i Kirkenes. Det innebærer at studentene ikke trenger å være på campus (studiested) hele tiden, men deltar i samlinger samt studerer hjemmefra via nettet. Studentene vil kunne bruke sin hjemstedsskole for praksis og prosjektoppgaver. Spesielt vil denne studieformen være tilrettelagt de voksne studentene – de som har etabler seg med familie og hjem, men ønsker å ta studier. Samtidig vil det medføre at kommunene vil få flere kompetente lærere i sin hjemkommune – og dermed øke kompetansen i sine skoler. Vinn for skolene, vinn for studentene og ikke minst: Vinn for elevene. Vinn-vinn-vinn!

Er så dette noe å rope hurra for? Ja, helt klart. Selv om dette kanskje fortoner seg som greie og fornuftige løsninger, har de ikke kommet av seg selv. Pressekonferansen som UiT og ØFR v/ leder Robert Jensen gjennomførte på må kunne sies å være en milepæl i arbeidet med å heve kompetansen i Øst-Finnmark og gjennom det dyktiggjøre elevene i grunnskolen til å bli bedre rustet for de neste skritt i livet. Behovet for kompetanse er stort og økende innen skoleverket. En undersøkelse ØFR har gjort i år i Øst-Finnmark kommunene slår det fast. Derfor var det på tide med tiltak som kan rette på denne uønskede situasjonen.

Men, veien fram til den 18. oktober har vært lang. For nokså nøyaktig 10 – ti – år siden hadde ØFR møte på rådhuset i Vadsø. Tema var om hvordan øke kompetansen i Øst-Finnmark. To fra UIT, samt en fra fylkeskommunen var til stede sammen med regionrådets medlemmer for å drøfte en nokså begredelige situasjonen vårt område befant seg i. En stor rapport var laget og ble presentert. Diskusjon ble det og forslag til tiltak kom på bordet.  Hovedkonklusjonen fra møtet var at ØFR sammen med UIT og andre aktører må starte et utviklingsarbeid med strategier og tiltak som løfter kompetansenivået i Øst-Finnmark. Dermed var løpet i gang.

Regionrådet ble den gang ledet av daværende ordfører i Lebesby, Harald Larssen. Han er den eneste av rådets medlemmer som fortsatt er med. Men nå som rådmann i Lebesby. Senere fulgte ordfører Linda Randal (Sør-Varanger), ordfører Frank M. Ingilæ (Tana) og nå ordfører i Vardø, Robert Jensen opp arbeidet som startet da.

Regionrådet har gjennom sin snart 12-årige (nyere)historie hatt kompetanseutvikling for Øst-Finnmark med i sin møteagenda. Nettopp fordi regionrådet er kommunenes egen organ, og har blant annet som formål: «…med fokus på Øst-Finnmark bidra til å gjøre Finnmark til en konkurransekraftig region nærings- og bostedsmessig». Blant kommunenes primære oppgave er å bidra til at skolene har kompetente lærere som kan undervise, motivere og dyktiggjøre elevene for morgendagen.

Gjennom mange møter hvor kompetanseheving har vært tema, og hvor en rekke sentrale personer fra UiTs ledelse har deltatt, materialiserte det hele seg gjennom en samarbeidsavtale mellom UiT og ØFR. 10. februar 2015 kunne daværende ØFR-leder, Frank M. Ingilæ, og prorektor hos UiT, Wenche Jakobsen, underskrive avtalen på et møte i Kirkenes.  Da startet sluttspurten på den «målgangen» vi registrerte skjedde under møtet i Kirkenes forleden.

Så dermed var vi i mål? Nei, løpet er langt fra avsluttet. Vi får si at de 10 årene som er gått har vært en lang oppvarmingsrunde. Riktignok har det skjedd utvikling i positiv retning disse årene, hvor ØFR har vært en pådriver. Blant annet har alle kommunene i regionrådet etablert lokale studiesentra som studenter kan følge undervisning på skjer fra andre steder. Fylkesmannen i Finnmark har utvilsomt vært en døråpner for å få departementet inn på tanken om å bruke midler til utdanning på andre måter enn å betale flyreiser og vikarer for studentene som måtte reise til Oslo for å få studier. UiT har vært aktive hele veien i ulike deler av organisasjonens virke. Det har vært mange med i dette løpet som har hatt hver sin runde med stafettpinnen.  Takk og alle ære til dem!

Men, nå gjenstår den siste utholdenhetsprøven. Nemlig rekruttering av studenter. I alle kommunene er det helt sikkert noen som kunne tenke seg å igangsette studier. Skal prosjektet lykkes må det flere tiltak til. Blant annet at kommunene, sammen med UiT gir god og utfyllende informasjon om innhold og opplegg. Alt kommunene bidrar med stimuleringstiltak overfor studenter, at skolene og studieveiledere lokalt gis mulighet for gjennomføring av praksis og prosjektoppgaver, at UiT lager studievennlige opplegg og hvor studentene følges skikkelig opp med veiledning, og at det holdes god kommunikasjon mot lærernes organisasjoner som er og blir viktige medspillere for at dette skal lykkes.

De nye krav som er stilt til kompetanse for undervisning i grunnskolen betyr en ny hverdag for mange. Studieopplegget som er presentert betyr en ganske lang horisont med flere års aktiv deltakelse. Det gjelder å ha god kondis og være tålmodig. Da kommer resultatene. Det har Øst-Finnmark regionråds 10-årige «kamp» for tiltak som vil øke kompetansen i Øst-Finnmark vist. Det er all grunn til å ønske Øst-Finnmark lykke til med neste etappe!

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS