Pressemelding

Norsk Folkehjelp - 30.11.2005

Styrker kvinneprosjekter i Russlands lukkede byer

Bare timer fra Norskegrensen bor titusenvis av russere i lukkede militære byer. Tidligere militærleire myndighetene ofte har hevdet aldri eksisterte. I svært mannsdominerte samfunn kjemper kvinner nå for å bli hørt.

En tredjedel av alle gifte kvinner utsattes for overgrep og Russiske myndigheter anslår at 14 000 kvinner drepes i sitt eget hjem hvert år. I de lukkede militære byene er situasjonen sannsynligvis enda verre. Etter å ha vært militærleire i over 70 år, begynner de nordligste områdene i Murmansk fylke å ligne sivile byer, men fortsatt må man søke myndighetene om tillatelse for å reise inn til disse områdene, og mannsdominansen er enorm.

For å bedre forholdene for kvinner i Nordvest-Russland har Norsk Folkehjelp i samarbeid med "Humanistisk Institutt i Nord", startet prosjektet "Kvinner i lukkede militære byer". Målsettingen med prosjektet er å styrke kvinners deltakelse i samfunnet og det politiske liv gjennom etablering og utvikling av kvinnebevegelser i syv lukkede byer på Kolahalvøya - Vidjaevo, Zaozersk, Polarnij, Severomorsk, Snejnogorsk, Ostrovnoj og Skalistij. Totalt bor det mer enn 150 000 mennesker i disse områdene.
Prosjektet tar for seg blant annet kvinners rettigheter, mediearbeid og likestilling. For å sikre forankring blant lokale styresmakter, vil myndigheter også delta.
- Arbeid med demokratiutvikling er verdifullt i hele Russland, men i disse tilnærmet stengte byene er det spesielt viktig sier Marina Mikhailova leder for Humanistisk Institutt i Nord. Markus Karlsen, stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Nordvest-Russland, legger til at kvinner bør spille en sentral rolle i utviklingen av et levende sivilt samfunn i området.
- Vi kan ikke glemme kvinnene i utviklingen. Det er skremmende mye vold mot kvinner i Russland, spesielt i disse områdene. Om dette mønsteret skal endres trenger vi et samarbeid mellom statlige og ikke-statlige krefter.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS