Pressemelding

PR-operatørene - 29.01.2021

– Sofasliterne har aldri hatt flere og bedre unnskyldninger

Treningssentrene forblir stengt, ute er det kaldt og mørkt, og tromsværinger og finnmarkinger bruker tiden til å spise, sove og se på tv. Konsekvensene for folkehelsen kan bli fatale, advarer Mia Bergmann, nordisk sjef i ernæringsselskapet Herbalife Nutrition.

Fylkets innbyggeres trenings- og kostholdsvaner har blitt kraftig påvirket av alle restriksjonene, ifølge en undersøkelse gjennomført i mai og deretter i desember av YouGov for Herbalife Nutrition.

– Undersøkelsene våre viser blant annet at tromsværinger og finnmarkinger trener mindre (44 %) og spiser mer (25 %) som følge av den spesielle situasjonen med mye innetid, sier Mia Bergmann.

Nesten ingen innbyggere i fylket gidder digital trening

I undersøkelsen fra mai oppga kun fire prosent av befolkningen i fylket at de hadde begynt med digitale treningstimer som følge av stengte treningssentrene. Da fylkets befolkning ble spurt på nytt i desember, var tallet fortsatt fire prosent.

– Når interessen for digital trening står helt stille i Troms og Finnmark løpet av 2020, er det tydelig at det kun appellerer til noen få. VI trenger alternative løsninger for at vi skal kunne opprettholde den fysiske aktiviteten vi trenger. Men det er lettere sagt enn gjort, sier Bergmann, og utdyper:

– Været og mørket kan gjøre det utfordrende med utendørstrening. Og de fleste av oss er rimelig lei av hjemmetilværelsen, så det kan være vanskelig å la seg inspirere av treningsguruer som skal ha oss til å trene hjemme med doruller.

Koser oss til livsstilssykdommer

Ifølge spørreundersøkelsen fra desember gjør restriksjonene og innetiden at flere tromsværinger og finnmarkinger sover mer (22 %), har begynt å kjedespise (18 %) og i større grad tillater oss snacks, vin og lignende om kvelden (27 %).

– Vi vet jo ikke vårt eget beste. Vi er et folk som liker å kose oss når vi først er innendørs, men kombinasjonen av kos og lite aktivitet er virkelig ikke bra. Situasjonen er alvorlig nok fra før, vi trenger ikke enda en trussel, og i hvert fall ikke en som er selvforskyldt og som vi kan unngå, formaner Bergmann.

Start nå – ikke vent på Bent og Erna

Bergmann har full forståelse for at det er tungt å komme i gang med gode vaner i en tid som denne.

– De uvanene tromsøværinger og finnmarkinger opparbeider seg nå kan på lang sikt ødelegge for dem. Vi fortjener å sitte inne og hygge oss i en tid som denne, men vi vil nok få det enda bedre – i hvert fall over tid – om vi også kommer i gang med noen sunne vaner, sier Bergmann, og legger til:

– Undersøkelsen avslører at 6 av 10 innbyggere i fylket ønsker å bedre kostholds- og treningsvanene sine når restriksjonene etter hvert lettes. Da ønsker mange å sette i gang med å trene oftere (26 %), lage sunnere måltider (28 %) og spise sunnere snacks (23 %).

Bergmann råder derfor å sette i gang allerede nå, og ikke vente på at restriksjonene skal lettes.

– Denne spesielle tiden har pågått lenge og vil fortsette en god stund framover, og det kan bli utfordrende å gjøre en full livsstilsendring etter at alt dette er over. Derfor anbefaler jeg folk fra Troms og Finnmark å komme i gang med noen sunne vaner nå. Så får du heller tilgi deg selv om ikke alle vanene sitter helt, og huske på å sette et realistisk ambisjonsnivå for hver vane, sier hun og legger til:

– Vi må ikke gi opp når vi ikke får til endringen med én gang. Det tar tid å innarbeide nye vaner. Juster og prøv på nytt. En kveldstur annenhver dag kan for eksempel være en god start.

---

 

 

 

Tips for å få i gang kostholds- og treningsvanene

 

  1. Kom deg ut. Uansett om du er atlet, sofagris eller arbeidsnarkoman: Ta deg en spasertur. På med sko og jakke, ut av døra, og du er i gang med en av de sunneste vanene som finnes. Har du gåavstand til jobb og ikke hjemmekontor, er det en gyllen mulighet for å komme i gang.

 

  1. Få i deg frokost. Om du har dårlig tid, ta det med deg på bussen eller i bilen. Å starte dagen med frokost gjør at du lettere etablerer gode måltidsvaner og kan styre unna andre fristelser resten av dagen. Er du på hjemmekontor, kan du eksempelvis lett drikke en flytende frokost mens du starter å jobbe.     

 

  1. Gjør de gode vanene om til lystbetonte hverdagsritualer. Bruk denne spesielle tiden til å etablere noen hverdagsritualer som du kan ta med deg videre – også etter at livet går tilbake til normalen.

 

  1. Ikke begynn for hardt – på noen som helst måte. Tren, uten å bygge treningssenter i stua. Hold de første treningsøktene korte og enkle, så kan du heller bygge på etter hvert.

 

  1. Forberedelser, forpliktelser og de du har rundt deg har stor påvirkningskraft. Lag frokost om kvelden. Planlegg middager i helgen. Avtal turer eller treningsøkter med venner og bekjente.

 

  1. Reduser antall besøk i matbutikken til én gang i uka, og sørg for å ta med handleliste. Da unngår du usunne impulskjøp.

 

  1. Sørg for å ha sunn snacks tilgjengelig, slik at du har noe å ty til når sulten tar deg. Sørg for å ikke ha sjokolade og chips tilgjengelig, så slipper du å bruke all viljestyrken i din makt til å unngå å spise det.

 

 

Faktaboks

Slik påvirkes tromsværinger og finnmarkingers trenings- og kostholdsvaner påvirket av innetid, restriksjoner og så videre:

  1. Blir mindre fysisk aktiv                        (44 %)
  2. Spiser mer usunt                                 (38 %)
  3. Spiser mer                                          (25 %)
  4. Unner meg mer kos; vin, snacks etc.   (27 %)
  5. Sover mer                                           (22 %)
  6. Kjedespiser                                         (18 %)
  7. Deltar på flere digitale treningstimer     (4 %)
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS