– Vi hadde store forventninger til denne planen, som vi nå har ventet på i mer enn halvannet år, men den fremstår dessverre overraskende lite konkret. Ansvaret for å gjennomføre tiltakene legges i altfor stor grad over på frivilligheten, mens myndighetenes egen rolle og innsats forblir uklar, sier Mia Bergmann, daglig leder i Flyte.
Hun legger til at det heller ikke kommer frem på hvilken måte myndighetene vil legge til rette for at de involverte skal kunne lykkes med oppgavene. Organisasjonen mener at planen bærer preg av uforpliktende formuleringer og mangler tydelige føringer for hva som faktisk skal skje og når.
– Det listes opp tiltak som skal vurderes og evalueres, men det haster med å prioritere det drukningsforebyggende arbeidet. Det virker som om myndighetene ikke forstår alvoret, og at liv tapt i drukning ikke har samme verdi som liv tapt i andre sammenhenger.
En annen utfordring er at planen mangler konkrete målsettinger. Det gjør det vanskelig å måle hvorvidt tiltakene virker, og å sikre nødvendig fremdrift.
– At handlingsplanen mangler tydelige målsettinger er defensivt, og vitner om at regjeringen ikke selv tror på effekten av de få tiltakene de har definert. Skal vi kunne jobbe målrettet og koordinert må tydelige mål på plass, fortsetter Bergmann.
Tiltakene som er foreslått må gjenspeiles i fremtidige statsbudsjetter
Fra myndighetenes side bevilges det i dag svært lite midler til det drukningsforebyggende arbeidet, sammenliknet med for eksempel trafikken. Dette til tross for at det i fjor var flere som mistet livet i drukning enn i trafikken.
– Det mangler ikke på menneskelige ressurser, vilje og kompetanse hos alle oss som arbeider med drukningsforebygging. Men uten økonomiske midler er det begrenset hva vi kan skape av resultater. Skal dette bli mer enn et festdokument, må tiltakene som er foreslått også gjenspeiles i fremtidige statsbudsjetter, sier Bergmann.
Flyte etterlyser større vilje fra myndighetenes side til å sikre at de som jobber med drukningsforebygging får det nødvendige handlingsrommet og ressursene som trengs for å lykkes.
– Vi har ingen flere liv å miste, men denne handlingsplanen vil trolig dessverre ikke berge mange liv, avslutter Bergmann.
Om Flyte
Flyte er en paraplyorganisasjon som skal samle alle som jobber med drukningsforebygging i Norge, med ambisjon om å være vannets Trygg Trafikk. Organisasjonen har i dag 20 medlemsorganisasjoner som alle jobber med drukningsforebygging på ulike måter. Flyte skal være en aktiv og ledende pådriver i drukningsforebyggende arbeid. Flyte skal gjennomføre informasjonstiltak, kampanjer og opplæring innen drukningsforebygging - som et ledd i en samordnet innsats mot drukningsulykker.
|