Pressemelding

Av-og-til - 27.04.2021

Oppfordring til tenåringsforeldre etter festhelg: –Vær kjip i tide

Den siste tiden har flere ungdomsfester kommet ut av kontroll. Her er tipsene til hva du som forelder kan gjøre.

Like sikkert som at etter vinter kommer vår, er det at mange ungdommer prøver alkohol for første gang i disse dager. Etter helgens mange parkfester har generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, noen råd til tenåringsforeldre.

–Jeg har stor forståelse for at ungdommen ønsker å dra ut for å treffe venner etter et langt og kjipt år med koronarestriksjoner, og mange foreldre unner ungdommen sin å ha det ekstra gøy nå. Men de må ikke glemme å ta ansvar for at det skjer på en trygg måte, sier hun.

Ikke bare smittevern som risikofaktor

Eriksrud forteller at det er flere risikofaktorer ved at ungdom under 18 år drikker alkohol.

–Ungdomsfylla er farlig, og når ungdom først drikker alkohol drikker de mye. Da øker risikoen for ulykker, vold og overgrep – og da er ikke lenger korona den eneste risikofaktoren. Derfor er det viktig at foreldre er kjipe i tide.

Her er hennes tips til hva ungdomsforeldre bør gjøre:

  1. Snakk med ungdommen om alkohol. Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke alkohol, blir det lettere for dem å stå imot drikkepress. Mange ungdommer drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av fellesskapet, og da kan det være fint å ha en streng forelder å skylde på.
  2. Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.
  3. Ikke send med alkohol på fest. Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.
  4. Allier dere med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.

Vær tilgjengelig. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS