Tirsdag 6. mai møttes topplederne i Sparebanken Narvik, Gildeskål Sparebank, Sparebank 68° Nord, SpareBank 1 Helgeland og SpareBank 1 Nord-Norge for å diskutere hvordan bankene i nord kan bidra til å utvikle Nord-Norge videre.
— Vi ønsker å se på mulighetene for Nord-Norge, og hvordan finanshusene i landsdelen kan bidra enda mer enn vi gjør i dag, sier konsernsjef Hanne Karoline Kræmer i SpareBank 1 Nord-Norge.
Felles utgangspunkt
Tirsdagens møte betegnes som et oppstartsmøte for et videre samarbeid.
— Som sparebanker har vi et felles utgangspunkt. Sparebankmodellen gjør at vi er helt eller delvis selveid, og at en stor del av overskuddet fra bankene går til å skape merverdi for lokalsamfunnene. Vi skal fortsette å bidra til bo- og blilyst, slik at Nord-Norge er et attraktivt sted å bo og drive næringsvirksomhet, sier Hugo Thode Hansen, administrerende banksjef i Sparebank 68° Nord.
— Det er et relativt dystert bilde som tegnes av landsdelen innenfor mange områder akkurat nå. Dette ønsker vi å bidra til å snu, sier banksjef Bjørn Tore Hansen i Gildeskål Sparebank.
Befolkningsutvikling, demografi, utenforskap, samt det å hjelpe uføre tilbake i arbeid ble diskutert som mulige tema bankene kan samarbeide om. Prosjektet 1000jobber, som SpareBank 1 Nord-Norge gjennom Samfunnsløftet har hatt sammen med LO og NHO, ble trukket fram som et eksempel på hvordan en bank kan stille midler til rådighet for andre aktører. I 1000jobber kunne arbeidsgivere søke om støtte til å gi folk sommerjobb.
Store ressurser
Det er stor forskjell i størrelse og organisering av de fem bankene. Fra SpareBank 1 Nord-Norge med sine 1000 ansatte til Gildeskål Sparebank, som har 11 ansatte.
— Selv om vi er konkurrenter i det daglige, er det mange arenaer det er naturlig at vi samarbeider på. Vi har store ressurser som vi nå i enda større grad skal prøve å utnytte til fordel for landsdelen, sier administrerende direktør Paul Carsten Holst i Sparebanken Narvik.
Hvilke konkrete prosjekter eller arenaer bankene ønsker å bruke penger på er for tidlig å si noe om. Tankeprosessen er satt i gang, og bankene planlegger nå å møtes jevnlig fremover.
— Dette kommer til å bli mer konkret etter hvert, så dette møtet handlet først og fremst om å komme i gang. Målet nå er å lage en arena der vi sammen kan løfte næringsliv, aktiviteter og mennesker i nord, sier administrerende direktør Hanne Nordgaard i SpareBank 1 Helgeland.
|