Pressemelding

Statsministerens kontor - 13.08.2021

Ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner

I dag legger regjeringen fram en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner, med 82 konkrete tiltak for å styrke innsatsen ytterligere på dette området. – Det er et alvorlig samfunnsproblem som regjeringen prioriterer høyt. Derfor iverksetter vi nå nye og omfattende tiltak, sier statsminister Erna Solberg (H).

 

 Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet som i ytterste konsekvens tar liv. I denne handlingsplanen settes ofrene i sentrum. Vi skal beskytte bedre, avdekke flere saker og øke kvaliteten på etterforskningen, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

 

Økt bruk av omvendt voldsalarm, etablering av en permanent partnerdrapskommisjon og mer aktiv bruk av politiråd for å styrke det forebyggende arbeidet er blant tiltakene.

Politi og hjelpeapparat skal møte utsatte med respekt på en trygg og god måte. Tillit er en forutsetning for å fjerne skam og skyld som mange av de utsatte opplever. Økt åpenhet vil senke terskelen for å melde fra.

 

 Den som er i et voldelig forhold må vite at det er hjelp å få. Vi vil fjerne tabuer og bidra til at vold i nære relasjoner blir synlig i samfunnet. Vold i nære relasjoner er ikke en privatsak, men et offentlig anliggende, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (Krf).

 

Vold i oppveksten er en vesentlig risikofaktor for voldelige partnerskap eller foreldreskap senere i livet. Denne planen skal bidra til at den forebyggende innsatsen styrkes gjennom i større grad å adressere årsakene til volden.

 

 Mange voksne og barn lever med gjentagende vold over lang tid. Vårt fremste mål er å forhindre at vold i nære relasjoner skjer. God forebygging kan spare utsatte for betydelige lidelser. Tidlig innsats og langsiktighet i det forebyggende arbeidet er derfor den mest effektive bruken av felleskapets ressurser, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

 

Handlingsplanen inneholder en egen samisk del for å imøtekomme behovet som er avdekket gjennom flere alvorlige saker med vold og overgrep i samiske samfunn. Samer har stått frem med selvopplevde voldserfaringer og stilt krav om åpenhet rundt dette tabubelagte temaet. Kunnskapen om samisk språk og kultur skal styrkes i politi og hjelpeapparat. Det skal etableres et nasjonalt samisk kompetansesenter for familievern, barnevern og krisesenter. I tillegg skal forskning om vold og overgrep i samiske samfunn styrkes.

 

  • Frihet fra vold (PDF)
    Regjeringens handlingsplan for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner 2021–2024
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS