Pressemelding

Bernt-Aksel Jensen Daglig leder i Øst-Finnmark regionråd - 05.09.2016

NRK-Finnmark og Finnmark 

I et leserinnlegg skriver NRK Finnmarks lokalredaktør Ruud og regionredaktør Opdal om det problematiske indre liv til NRK Finnmark. Også at de er underlagt en offentlig høring hvor Øst-Finnmark regionråd har uttalt seg. Noe som stemmer. ØFR er negativ til kutt i Vadsø.

Til innlegget ønskes det knyttet noen kommentarer fra undertegnede som forsøkte å skaffe innsikt i det som skjedde i NRK da redaksjonen i Vadsø ble flyttet til Alta. Noe av materialet, utredninger og drøftinger ble unntatt offentlighet. Begrunnet slik i svar til Øst-Finnmark regionråd:
NRKs styre besluttet ikke å ville gi innsyn i saksnotatet om NRKs distriktslokalisering. Innsynsbegjæringen avslås med følgende begrunnelse:
Styrets saksdokument i angjeldende sak anses som utgangspunkt å være unntatt offentlighet i medhold av offentlighetslova §14 første ledd. Styret har vurdert meroffentlighet i forhold til den konkrete forespørselen, men har konkludert med at det ikke er ønskelig å gi innsyn i dokumentene av hensyn til sakens art og dokumentets innhold, herunder NRKs videre arbeid med lokalisering av redaksjonelle ressurser.

Avslaget ble anket til sivilombudsmannen, men førte ikke fram fordi regionrådet er en organisasjon og ikke en privatperson.
Det er jo trist å høre at det til tider kan være så mye sykdom og fravær innad i NRK slik at det ikke er journalister ledige i resten av Finnmark for å produsere saker. Slik innlegget forstås kan altså de seks i Vadsø, de tre i Kirkenes og de to i Hammerfest være syke/fraværende slik at de fire i Alta må dekke opp produksjonen. Da holdes de 16 øvrige journalistene i Alta utenom regnestykket. For de går med til å få publisert (på lufta) NRK-Finnmarks sendinger.

Om situasjonen i NRK-Finnmark blir bedre av å flytte tre journalister fra Vadsø og fordele disse på Hammerfest og Alta, er vanskelig å forstå. Men siden leserinnlegget til redaktørene ikke skriver noe nærmere om de indre forhold og mulige årsaker til sykdom og fravær blir det bare spekulasjoner om hva som kan være årsakene til disse forhold. Det eneste de skriver er at dette er en situasjon redaktørene ikke kan leve med.

Det som er sikkert er at NRK-Finnmark har 31 journaliststillinger. Det samme antall som styret i NRK vedtok 18. desember i 2012 da redaksjonen ble gjenopprettet i Finnmark, med hovedkontor i Alta. Dette står i saksframlegget til styret, utarbeid av kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. I kringkastingssjefens saksframlegg står det også:
«Arbeidet med lokalisering av redaksjonelle ressurser i Finnmark må imidlertid utvides til også å gjelde fordeling av medarbeidere mellom nytt hovedkontor i Alta og et godt beskikket nummer 2-kontor i Vadsø.»
Om årsaken til å ha et sterkt kontor i Vadsø sa NRK-sjefen:
«Fylkesadministrasjonen er fortsatt lokalisert i Vadsø. Det er derfor viktig for NRK å ha et sterkt nummer 2-kontor i Vadsø.»

NRKs styrevedtak ble slik: «I samsvar med forslaget fra kringkastingssjefen, gjenopprettes NRK Finnmark som eget distriktskontor. For øvrig tar styret saken til orientering.»

 

Redaktørene forsøker å så tvil om at NRKs styre virkelig har vedtatt at det skulle være et sterkt nr. 2 kontor i Vadsø. Det var en målsetning i en utredning til styret, sier de.

Nei, mine herrer redaktører. Slik er det ikke. Og dere vet bedre. Når kringkastingssjefen har saksutredet og framlagt et forslag til styret, så blir det vedtatt. Styret går ikke inn og endrer på de redaksjonelle strategiene til sjefen. Der går grensen for hvem som bestemmer hva vedrørende redaksjonelle strategier. Gjør styret det, går sjefen av.

Redaktørene sier at de ønsket og har prøvd men: «…i hverdagen var det vanskelig å fylle en slik målsetning med innhold…»  Et utsagn som er såpass tvetydig at det ikke kan forstås. Dette kan gå på redaksjonelle forhold, psykososiale forhold, interne stridigheter eller hva som helst og gi grunnlag for spekulasjoner.

 

Oppsummert er i alle fall saken slik at kringkastingssjefens utredning og NRK-styrets vedtak ikke lenger er gjeldende. Vadsø skal verken være «et godt beskikket nummer 2-kontor» eller «et sterkt nummer 2-kontor». Vadsø tappes for journalistiske ressurser og blir et kontor på lik linje med Kirkenes og Hammerfest med 9 journalister tilsammen. Resten, 22 journalister, blir på hovedkontoret i Alta. Det er faktum. Om det fører til at NRK Finnmark nå satser mer enn de noen gang har gjort på og i Finnmark, slik som redaktørene påstår, vil bare framtiden vise. Det spørs hvem som måler hva og hvordan, når den dagen kommer!

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS