Pressemelding

Svanemerket - 01.07.2025

Nær dobling av kjemikalier siden 2000

Produksjonen av kjemikaler har vært eksplosiv de siste tiårene, men kunnskapen om dem holder ikke tritt.  

– Det finnes et gammelt uttrykk som sier at det er bedre å være føre-var enn etter snar. Skal vi ta bedre vare på helsen vår og naturen rundt oss gjelder dette mer enn noen gang, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket. 

Produksjonen av kjemikalier har eksplodert de siste tiårene. Ifølge Det europeiske miljøbyrået (EEA) økte den globale produksjonen fra 1,2 til 2,3 milliarder tonn i årene mellom 2000 og 2017. Og, antallet kjente PFAS-stoffer, også kalt “evighetskjemikalier”, ble mer enn doblet, fra under 5000 til over 10 000 bare fra 2018 til 2023.  

God kunnskap om bare ti prosent av kjemikaliene 

– Vi er i kontakt med en cocktail av ulike kjemikalier hver eneste dag, i alt fra såper og kremer til klær, elektronikk og leker. De fleste kjemikalier er helt ufarlige, mens andre bør vi være mer forsiktige med. Samtidig mangler vi kunnskap om svært mange av kjemikaliene vi eksponeres for, sier Lund.  

I dag er det om lag 100 000 kjemikalier i bruk i EU, men vi har god kunnskap om snaue ti prosent av dem.  

Et nytt FN-panel ble nylig formelt etablert på forurensningsområdet. Panelet skal bygge et felles kunnskapsgrunnlag for global handling for sikker håndtering av kjemikalier og avfall, samt forebygging av forurensning. Det kan framover spille en sentral rolle i arbeidet med å redusere plastforurensning, bekjempe miljøgifter og fremme god avfallshåndtering globalt. 

Må forby hele stoffgrupper  

Og selv der vi har kunnskap nok, tar det tid å få strengere lovverk på plass og det tar tid for produsentene å fase ut de skadelige stoffene. 

– Dette viser hvor vanskelig det er å holde skadelige stoffer unna forbrukerne, selv i strengt regulerte markeder. Vår erfaring er at når ett stoff blir forbudt, så dukker det gjerne opp et annet med tilsvarende egenskaper. Det mest virkningsfulle er å forby hele grupper av stoffer, slik Norge er pådriver for med PFAS-stoffer, sier Lund.  

Siden 2020 har Norge sammen med Nederland, Tyskland, Sverige og Danmark arbeidet med et europeisk forbud mot hele 10 000 PFAS-er. Dette er stoffer som brytes svært sakte ned i naturen, hoper seg opp i kroppen, og kan forstyrre immunforsvaret og dempe virkningen av vaksiner. Disse kjemikaliene kan også skade fosterutviklingen, gir økt risiko for kreft, nedsatt sædkvalitet, hormonforstyrrelser og fedme. 

– Inntil fremtidige forbud kommer på plass, mener vi et godt prinsipp er å være «føre-var». Det følger vi i Svanemerket, når vi utvikler miljøkrav til ulike produkter og tjenester, sier Lund.  

PFAS-stoffer har vært forbudt i svanemerkede produkter i over 20 år.

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS