Pressemelding

Kreftforeningen - 19.05.2014

Kreftforeningen om revidert nasjonalbudsjett:

Jubler over millioner til pakkeforløp og helsesøstre – savner mer til HPV-vaksine og forskning
Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel roser regjeringen for å følge opp både kreftstrategien og løftene i regjeringsplattformen om å styrke kreftomsorgen.
-Ved å legge inn 5 millioner for å sette fart på å lage såkalte pakkeforløp, viser de et at de mener alvor med å sette pasienten i sentrum. Slike standardiserte behandlingsforløp kan komme pasientene direkte til gode i form av raskere diagnoser og kortere ventetider. Ved å sette fart på dette, har vi god tro på at alle kreftdiagnoser har fått en slik standard i løpet av neste år. Sammen med tverrfaglige diagnosesentre og bedre samarbeid og koordinering med fastlegene vil dette løfte kreftomsorgen i Norge ytterligere, mener Anne Lise Ryel.
Kreftforeningen er også glad for regjeringens satsning på helsetjenesten, der spesielt skolehelsetjenesten styrkes med 200 millioner.
-Mange kreftformer kan man ikke gardere seg mot, men likevel er forebyggende helsearbeid blant barn og unge viktig på mange plan. Riktig kosthold og fysisk aktivitet vet vi reduserer risikoen for mange kreftformer. Helsesøstrene er forebyggingens frontkjempere. De er også viktige støttespillere for barn som sliter med kreftsykdom selv eller er pårørende til alvorlig syke, sier Anne Lise Ryel.
Det hun savner i revidert er en utvidelse av HPV-vaksinen, som har meget godt dokumentert effekt på livmorhalskreft. Alle jenter født etter 1997 har siden 2009 fått tilbud om denne vaksinen i 7. klasse.
-Vi ønsker en innhentingsvaksine for de over 270.000 jentene mellom 16 og 26 som ikke har fått tilbud om HPV-vaksinen. De forebyggende effektene av en slik vaksine er så godt dokumentert at pengene burde kommet allerede nå. Vi er klar over at regjeringen avventer en metodevurdering av hvorvidt også gutter bør få HPV-vaksine, og håper nå at begge disse gruppene tas inn i vaksinasjonsprogrammet når statsbudsjettet for 2015 legges frem i høst, sier Ryel.
Kreftforeningen gir årlig over 200millioner kroner til kreftforskning og ser positivt på at den såkalte gaveforsterkningsordningen ble gjeninnført i fjor. Kort sagt går den ut på at private gaver gitt til universiteter og høyskoler med rett til å tildele doktorgrad, Norges forskningsråd og Det Norske Vitenskapsakademi, også utløser statlige midler.
-Av en eller annen grunn gjelder denne ordningen ikke for gaver gitt til universitetssykehusene. Vi hadde håpet en endring på dette, alternativt at det ble opprettet en egen gaveforsterkningsordning for helsesektoren. Forskning generelt og kreftforskning spesielt er alfa omega. Det er takket være forskningen at stadig flere overlever kreft, og da må rammebetingelsene for forskning bli bedre, sier Ryel.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS