Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 01.04.2020

Hvordan unngå at koronna-tiltakene vil bli en trussel for folkehelsen?

- Vi vet at de som spiser lunsjen sin i en kantine i snitt spiser en enhet frukt og grønt mer enn de som har med matpakke på jobb, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (1). Vi er redd vi vil se den samme utviklingen når folk lager sin egen lunsj hjemme, sier hun.

Folk bør nå passe på lunsjen hjemme slik at det ikke bare blir brødskiver uten salaten og grønnsakene de er vant til fra kantine og hotellbuffeter. Bruk for eksempel agurk og tomat til brødskivene eller en salat som siderett. Tenk gjerne at frukt og grønt kan være halve lunsjmåltidet eller halve tallerkenen

Hverdagsrutinene er endret for mange. I starten var det kanskje hyggelig å få litt mer tid sammen, så ble det for mange litt kjedelig og utfordrende. Det anbefales å holde på hverdagsrutinene, men vi er jo vant til ulike rutiner, så hver enkelt familie må finne sin beste måte til å spre glede i hverdagen. Det kan være enkelt og fristende å «kose seg litt ekstra», og det er bra. Tenk bare over hva som skal til for å kose seg.

Handlemønsteret vår endres

Impulshandlingen i dagligvarebutikkene går ned når vi alle blir flinkere til å handle mye og sjelden. Vanlig handlemønster i Norge er å være innom en dagligvarebutikk 3 – 5 ganger pr. uke. Nå har svært mange redusert dette til å handle 1 – 2 ganger i uken. Dette er bra for hindring av smittespredning, men det har også den konsekvensen at folk kjøper mer av de varene som holder seg godt, som kjeks og sjokolade, og mindre av de varene med kort holdbarhet, som friske bær og fristende frukt.

Sørg for bra hverdagssnacks

Lag et utvalg av friske grønnsaker til å knaske på gjennom dagen. Det kan være agurk i staver eller tykke skiver, småtomater, gulrotstaver og kanskje noen appelsin og eplebåter. Til sammen blir dette et fristende knaskemåltid, som helt sikkert får ben å gå på, både hos store og små. Det holder småsulten unna og humøret oppe. Sist men ikke minst bidrar det til at kroppen får bra påfyll som gjør godt både på kort og lang sikt.

Bruk påskeferien til å lage god mat sammen

Påsken 2020 kommer til å bli skrevet inn i historien som annerledespåsken. Den påsken vi ikke fikk reise på hytta, men som ga oss god tid hjemme, samtidig som vi ikke skal invitere til store sammenkomster. Vi får med andre ord god tid til å lage mat, og til å lære noe nytt vi kan ta med videre i hverdagen når den igjen skal begynne å virke som normalt.

Det finnes så mye godt vi kan lage, og barna blir også glade for å få være med i matlagingen. Bruk tiden godt og få nye smaksopplevelser.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS