Pressemelding
Fylkeskommunen i samarbeid om tang og tare
Troms og Finnmark fylkeskommune er nå blitt med som samarbeidspartner i tareklyngen Norwegian Seaweed Cluster.
Tang- og tarenæringen er viktig for fremtiden, både for å dekke et økende matbehov, påvirke klima i positiv retning, samt bidra til et mer bærekraftig havbruk.
Norwegian Seaweed Cluster er en nyopprettet klynge for aktører i Norge som driver med høsting eller oppdrett av tang og tare. Den nydannede klyngen er et resultat av et samarbeid mellom Algenettverk Nord og Norsk Taredyrkerforening.
Et bedre samarbeid i tang- og tarenæringen
Fagmiljøet på tang og tare i Norge er fremdeles å anse om relativt lite. Derfor har disse to klyngene slått seg sammen til Norwegian Seaweed Association (NSA). Dette for å bygge et bedre samarbeid blant norske aktører i tang- og tarenæringen gjennom samarbeidsklyngen Norwegian Seaweed Cluster.
I Intensjonsavtalen som ble sendt til Troms og Finnmark fylkeskommune beskrives klyngens misjon som «(…) en arena for å utvikle komplette verdikjeder med makroalger som ressurs, som bidrar til verdiskapning og sysselsetting i hele landet.»
Bærekraftig havbruk i en tid med økende matbehov
Fylkesråd for næring og miljø, Karin Eriksen (Sp), er svært positiv til klyngens arbeid, og ønsker å følge utviklingen videre i næringen.
– Jeg ønsker gjerne å besøke gründere, kompetansemiljø og forsknings- og utviklingsinstitusjoner som er knyttet opp mot utviklingsarbeidet og næringen, sier Eriksen.
Hun fortsetter med å si at det er viktig at vi legger til rette for utvikling i denne næringen.
Havmiljøet i den nordligste delen i landet er spesielt med hensyn til blant annet temperatur og lysforhold gjennom året. Det er derfor grunn til å tro at det er gode muligheter for å øke tang- og tareproduksjonen i Troms og Finnmark fylke.
– Som samarbeidspartner i klyngen kan Troms og Finnmark fylkeskommune følge med i utviklingen og legge bedre til rette for denne næringen i vårt fylke, vi har et stort potensial for vekst i næringen, avslutter Eriksen.