Pressemelding

Viking Assistance Group - 02.07.2025

Bilbergernes tips for bilferien

Bilbergere forbereder seg på nok en travel sommer. Ulykkesfrekvensen er høyere enn om våren og høsten. Her får du Viking Redningstjenestes tips for å unngå farlige, dyre og irriterende trafikkuhell.

- Vi forventer en økning i veihjelp i de kommende månedene. Dette gjelder både i inn og utland, sier Mikkel Skullerud som leder Viking Redningstjeneste i Norge.

Etter snart 70 år har Viking Redningstjeneste skaffet seg god oversikt over norske bilisters vaner og uvaner på veiene. I fjor hadde selskapet over 230 000 assistanseoppdrag gjennom sine 120 bergingsstasjoner i Norge.

Sikring av bil

Viking deler sikring av bil i tre kategorier; sikring av barn, kjæledyr og bil.
Sikring av barn er sjåførens ansvar. Det samme gjelder hvordan bilen er pakket og sikret.

- De minste må ha riktige bilstoler, og de må være plassert riktig slik at bilbeltene sitter riktig på kroppen. Da reduseres skader, og tilpasningene kan utgjøre forskjellen på liv og død ved en ulykke, sier Skullerud.

Loven pålegger bilister å sikre barna forsvarlig i bil. Det er regler for alle barn under 36 kilo.

Også kjæledyr bør sikres i bil. Det er viktig for trafikksikkerheten ettersom de ikke blir kastet rundt ved bråbrems eller kollisjon. Dessuten bidrar sikringen til at sjåføren ikke forstyrres.

- Vi anbefaler alle å plassere hunder i transportbur. Den som ikke har bur, kan skaffe en godkjent sikkerhetssele, opplyser Skullerud.

Livsfarlig last

Usikret last i biler er livsfarlig, selv på korte turer. På grunn av farten vil selv små gjenstander som en vannflaske eller et nettbrett, kunne gjøre stor skade ved en bråbrems eller kollisjon.

- Selv i 50 km/t vil en gjenstand på tre kilo få en vekt på hele 90 kilo ved en bråbrems. Jo høyere fart bilen har i en eventuell kollisjon, desto farligere blir de løse gjenstandene, sier Skullerud.

Han presiserer at riktig pakking av bil også dreier seg om å bevare dens kjøreegenskaper slik at ulykker forhindres.

Særskilte utfordringer utenlands

Vikings statistikk viser at nordmenn på utenlandsferie har størst veihjelpsbehov i Sverige, Danmark og Tyskland.

Ladenettverket for elbiler i Europa er ikke like godt utbygget som i Norge. Mens Sverige og Danmark har relativt god dekning, avtar den jo lenger sør du kommer. I tillegg er det vanskeligere å få kvalifisert hjelp med elbil om uhellet er ute. Både kompetanse og kapasitet utfordres av bilturismen om sommeren.

Bare i Frankrike er det rundt ni millioner turister i juli - og cirka 70 prosent av dem kommer med bil. En stor andel av de resterende 30 prosentene benytter gjerne leiebil som jo også kan legge beslag på reparasjonskapasitet.

Høye temperaturer gir press på klimaanlegg. Ryker det, gjelder det å ha tilstrekkelig med drikkevann tilgjengelig.

Reiser du østover og skal leie bil, er det ikke gitt at du finner barneseter som møter de samme sikkerhetskravene som hjemme. Har du med barn, bør du derfor også ha med barnesete hjemmefra.

Fem tips til trygg bilferie:

  • Legg inn sikkerhetsmarginer. Trafikkbildet er annerledes om sommeren – både på grunn av antall kjøretøy på veien, andre typer kjøretøy og kjøremønster blant sjåførene. Uventede trafikksituasjoner oppstår hyppigere.
  • Sikre passasjerer, kjæledyr og bagasje godt. Slik sikring kan utgjøre forskjell på liv og død.
  • Vær forberedt på det uventede. Du risikerer å bli stående fast i mange timer om uhellet er ute. Tenk solbeskyttelse, mat og drikke.
  • Kjenn forsikringsvilkårene. Ferien blir hyggeligere om du vet hva du skal gjøre og kan vente av støtte om uhellet er ute.

Fyll rett drivstoff. Det er slett ikke sikkert at leiebilen bruker samme drivstoff som din egen bil. Du ønsker ikke å bruke tid på å få tanken tømt og refylt av profesjonelle.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS