Pressemelding
Advarer om skogbrannfare
Torsdag skjedde en dramatisk gressbrann i Øygarden utenfor Bergen som krevde store slokkeressurser nasjonalt og regionalt. Det er stor skogbrannfare flere steder i landet, og Norsk brannvernforening ber alle om å ta bålforbudet på alvor.
– Brannen på Sotra i Øygarden er et eksempel på hvordan branner i naturen kan binde opp store ressurser til slokkearbeid. Dette har vi alle et ansvar for å unngå. Vi minner om det nasjonale bålforbudet og ber alle la være å tenne bål eller på annen måte risikere brann, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.
Det nasjonale bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september. Da er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. I perioder med tørke i naturen kan et lite bål fort utvikle seg til en stor skogbrann.
– Det gjelder også bruk av engangsgrill. Generelt mener vi at engangsgrill er et lite egnet produkt for bruk i skog og mark, både på grunn av brannfaren og hensynet til miljøet. Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Særlig om det blåser i tillegg, påpeker Søtorp.
– Selv om Forskrift om brannforebygging gir rom for skjønn når det gjelder å gjøre opp ild utendørs, tilsier de naturmessige forholdene i store deler av landet akkurat nå at man etterlever forbudet, understreker han.
Søtorp påpeker at alle har et selvstendig ansvar for å vurdere brannrisikoen. Samtidig bør man til enhver tid holde seg oppdatert om hva som gjelder av lokale bestemmelser i egen kommune for bålbrenning og andre aktiviteter som medfører bruk av åpen ild utendørs.
Den høye temperaturen og tørt terreng gjør at skogbrannindeksen viser gult og oransje i de fleste fylkene i hele landet. Særlig Nord-Norge og hele vestkysten har blitt varslet om lokal gress- og lyngbrannfare.
Skogbrannvett-reglene:
- Respekter det nasjonale bålforbudet 15. april til 15. september
Ikke tenn bål i skog og utmark i denne perioden. - Gjør deg kjent med skogbrannvarselet og lokale forbud før du gjør opp ild.
- Gjør trygge bålvalg, unngå brannfarlig terreng og ta hensyn til vindforhold.
- Vær forsiktig når du gjør opp ild i naturen, selv på korte turer.
- La aldri bålet være alene.
- Husk at et bål kan gi gnister, glør og ulmende røtter under bakken, selv når du tror ilden er slokket.
- Varsle i tide. Vit alltid hvor du er, og ring nødnummer 110 ved ild ute av kontroll.
- Det er ingen skam å droppe grillpølsa; spis maten kald om nødvendig.