Pressemelding

Frende Forsikring - 20.05.2025

1 av 3 har blitt svindlet: - Det er ikke farlig å ta telefonen

Å ta telefonen når en svindler ringer er ikke farlig. Det er når du gir fra deg informasjon at det koster deg dyrt. Når svindlerne til og med ringer fra nummeret til en du kjenner, har de overtaket fra start. 

- Å få det til å se ut som om det er barnet ditt, politiet eller andre du tenker du stoler på, er en enkel sak. Det heter spoofing og øker sjansen for at svindlerne får deg på tråden, sier Torgeir Pettersen, sikkerhetsspesialist i Frende Forsikring. 

De yngste blir oftest lurt 
I en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende sier nesten 1 av 3 at de har blitt svindlet digitalt, for eksempel via falske nettbutikker eller mobilen. Det er de under 30 år som oftest har blitt lurt. 

Tallene i Frendeundersøkelsen stemmer overens med tall fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som sier at 1,2 millioner nordmenn har blitt svindlet på nett. 

- Det er voldsomt mange, men jeg forstår at det skjer. Du går jo ikke rundt i hverdagen og tror at folk prøver å lure deg. Så her handler det om å finne balansen mellom å slutte å ta telefonen og å klare å oppdage en svindel, sier Pettersen. 

- Svindelen skjer ikke ved at du svarer 
De norske sikkerhetsekspertene i Mehrwerk jobber daglig med å hjelpe folk som er blitt offer for ID-tyveri og nettmisbruk. 

- Det er ikke farlig å ta telefonen, enten det er et nummer du kjenner til eller ikke. Svindelen skjer ikke ved at du svarer, sier Tina Jerstad i Mehrwerk. 

- Når bør alarmklokkene ringe? 

- Når den i andre enden ber deg logge inn noe sted med BankID, vippse eller oppgi informasjon. Det kommer ikke politiet, banken eller posten til å gjøre. Hvis du kjenner igjen stemmen til den du snakker med, men du er usikker på om det vedkommende sier stemmer, legg på og ring personen opp igjen, sier hun. 

For det er nemlig også slik at såkalt deepfake-teknologi brukes. Da kan til og med stemmen du hører i andre enden låte mistenkelig likt som den du tror ringer deg. 

- Ved å ringe opp igjen merker du fort om det var en ekte personen som slo på tråden eller ikke, sier Torgeir Pettersen i Frende. 

«Trodde aldri jeg skulle la meg lure» 
- De vi snakker med som har blitt lurt, blir veldig overrasket. Mange sier de aldri hadde trodd at de kunne falt for noe slikt, at de er veldig forsiktige og at de gjerne også googler nummeret som kontakter dem for å sjekke at det er ekte, sier Jerstad. 

- De forteller også at personen snakket perfekt norsk og kunne mye om dem. Plutselig har de logget inn med BankID på et sted svindlerne ber dem om å gå inn og da er kontoen tømt, sier Tina Jerstad. 

Ta kontroll over det du kan
- Svindlerne blir nok aldri borte, men det er noen grep du kan gjøre for å unngå å bli det neste offeret. Husk at det er du som bestemmer hvem du gir opplysninger til, sier Torgeir Pettersen og lister opp sine beste råd for å unngå å bli lurt: 

  • Ikke oppgi BankID eller annen sensitiv informasjon på telefon.  
  • Legg på hvis noen presser deg eller sier du må agere kjapt.  
  • Hva blir du bedt om å gjøre? Kjenn på magefølelsen. Selv om personen vet mye om deg, kan det fortsatt være svindel.  
  • Ring tilbake til offisielt kundeservicenummer hvis du er usikker på identiteten de den som ringer.  

Er det en venn eller et familiemedlem som ringer og ber deg om noe du tenker er litt overraskende? Legg på og ring vedkommende opp igjen.  
Kilde: Frende Forsikring og Mehrwerk 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS