Pressemelding

Marketplace AS - 28.06.2022

1 av 2 mener elbilen begrenser hvor de kan reise på ferie

Aldri før har det vært så mange elbiler på norske veier. 1 av 2 elbileiere mener at elbilens rekkevidde begrenser hvor de kan reise på ferie, ifølge en fersk undersøkelse. 

2021 var rekordår for antall solgte elbiler i Norge, ifølge OFV (Opplysningsrådet for veitrafikken), og 9 av 10 nybilkjøp var per mars i år elektriske. Samtidig viser en fersk undersøkelse fra NHO at 8 av 10 planlegger Norgesferie i sommer. Bilsmart.no har utført en spørreundersøkelse for å finne ut om elbilens rekkevidde påvirker nordmenn sine ferieplaner. Over halvparten av de som eier en elbil mener at elbilens rekkevidde begrenser hvor de kan reise på feire. 

 

- Det kan være flere grunner til at så mange mener at elbilens rekkevidde påvirker hvor de kan reise på ferie. Mange er nok bekymret for om avsidesliggende feriedestinasjoner har tilstrekkelig med ladestasjoner. I tillegg ble en del skremt av lange ladekøer da “alle” skulle på Norgesferie med bil i fjor sommer, og man ser at 8 av 10 planlegger Norgesferie i år, sier Martin Hæreid, medgründer i Bilsmart.no 

 

Beliggenhet viktigst ved valg av ladestasjon langs veien

Flere steder i Norge henger etter når det kommer til utbygging av ladestasjoner langs veien. I samme undersøkelse ble respondentene spurt om hva de ser på som viktigst når de velger ladestasjon, og nesten halvparten (46 %) mener at nettopp beliggenhet er viktigst. Det er langt ned til andreplass på listen, som er ladehastighet, med en svarandel på 25 prosent.

 

- Få elbileiere er opptatt av hvem som er leverandør av ladestasjonen, eller hvor mye ladingen koster. Det er åpenbart det praktiske som er i fokus, når beliggenhet og ladehastighet er det som veier tyngst, sier Hæreid.  

 

Stor variasjon i rekkevidden på elbiler

Selv om rekkevidden på elbiler har økt voldsomt de siste 10 årene, er det fremdeles stor variasjon mellom nye elbiler. Mens biler som Mazda MX-30 og Honda E kun har ca 200 km rekkevidde (WLTP), selger BMW, Tesla og Mercedes nå biler med over 600 km rekkevidde (WLTP). Mange av elbilene som kjører på norske veier har også rukket å bli noen år gamle, og de fleste vil oppleve at rekkevidden reduseres noe over tid. 

 

Faktaboks: 

4 tips for å unngå rekkeviddeangst: 

 

  1. Planlegg reiseruten, inkludert alle ladestopp, på forhånd.
  2. Lad mens du kan, ikke når du må. Det vil si; ikke kjør til bilen er nesten tom for strøm.
  3. Hvis du reiser med barn: Legg ladestoppene til steder med aktiviteter for barna, for eksempel i nærheten av en lekeplass eller skole.
  4. Ta med skjøteledning. Ofte kan man finne en stikkontakt i nærheten.

 

Kilde: Bilsmart.no

 

Slik svarte respondentene: 

 

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS