Brødre i ånden åpner fredag kl. 17
foto: Kåre Kivijärvi

Brødre i ånden åpner fredag kl. 17

Utstillingen "Brødre i ånden" vil bli åpnet av Bjarne Holst Galleri Nordkapp ved styreleder Per Trygve Holmgren, og Nordkappmuseet ved leder Hilde Margrethe Nielsen på fredag klokken 17. Åpningen er åpen for alle.
Kultur
Raymond Elde
Publisert : 30.08.2018 17:00
Sist oppdatert : 30.08.2018 18:10

Det er en stor begivenhet når to av våre fremste kunstnere stilles ut sammen på Nordkappmuseet. Kåre Kivijärvi (1937-91) og Bjarne Holst (1944-93) er renommerte billedkunstnere, og viktige kunstneriske pionerer som begge kommer fra Finnmark, skriver Nordkappmuseet i en pressemelding.

Deres praksis ble grunnlagt etter andre verdenskrig hvor særlig Finnmark ble hardt rammet. Både den politiske historien og landskapet er dramatisk. Denne særskilte atmosfæren av ville landskap og menneskenes vanskelige kår er med på å sette et markant preg på bildene de skapte.

Bjarne Holst galleri Nordkapp (BHGN) vil med denne utstillingen fokusere på det ekspressive og kontrastrike uttrykket som preger verkene til disse billedkunstnerne. Begge var politiske stemmer i sin visuelle gjerning. Fra Kivijärvis skarpe og reflekterte blikk på sine medborgeres liv og virke, enten det var fiske til havs, eller samvær i hverdagen, til Bjarne Holst sine ofte samfunnskritiske avbildninger av mennesker og landskap. Bjarne Holst brukte både drømmer og mareritt som katalysator for å vise frem det usagte, det skjulte, og ofte truende ved vår sameksistens. Kivijärvi arbeidet mer direkte med fotografiet, der han brukte det dokumentariske grepet som en utløsende faktor for sitt kraftige emosjonelle avtrykk.

Begge var store visuelle poeter, som forente landskap og følelser i sine uttrykk.

Utstillingen er satt sammen av eksklusive fotografier av Kåre Kivijärvi fra bl.a. Honningsvåg, og sjeldne malerier av Bjarne Holst. Kivijärvis bilder viser tilsynelatende hverdagsfortellinger, men motivene er bare rekvisitter for en utvidet forståelse og tolkning av vår væren. Kivijärvis subjektive blikk og hans bevisste utsnitt fremkaller magiske opplevelser av lys og skygge. Mennesker og natur forenes i poetiske landskap av skjulte historier. Flere av disse bildene har ikke vært vist her tidligere.  

Bjarne Holsts produksjon er stor og mangfoldig. I denne utstillingen fokuseres det på bilder som sjelden blir vist, enten på grunn av sitt kontroversielle innhold eller fordi de er i private samlinger. BHGN har fått låne verk som ikke har vært vist tidligere her. Det er flere dramatiske verk på utstillingen. Hans omtanke for avvikerne og de utstøtte, manifesterer seg i verk som Trollfuglen i Gwais Kuns og Is. Men også hos ham finner vi den poetiske og symbolske foreningen av menneske og natur som med tegningen Stella Polaris og Kyss, som fremstår som rene poetiske metaforer for indre landskap.

Brødre i ånden er en utfordrende utstilling, med tankevekkende bilder som handler om vesentlige spørsmål og hvordan vi lever. Kåre Kivijärvi spenner buen mellom jord og himmel for å fokusere på der vi er, midt i mellom. Bjarne Holst viser oss spennet mellom indre og ytre landskap. Begge var visjonære pionerer og viktige kunstneriske stemmer forut for sin tid. Denne utstillingen viser det til fulle.

Kåre Kivijärvi er også aktuell med en stor mønstring av sine sjeldne fargebilder på galleri Brandstrup i Oslo.

Både Bjarne Holst og Kåre Kivijärvi er innkjøpt på alle de største museene i Norge, og i store private kunstsamlinger.

BHGN ønsker å takke alle private utlånere som har gjort denne utstillingen mulig. Og ikke minst Nordkappmuseet for det gode samarbeidet med produksjonen.

Det er produsert katalog til utstillingen Brødre i ånden med supplerende tekster og bildegjengivelser.

 


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS