«Fersk» torsk hele året
Kontrollert frysing og tining av torsk gir forbrukerne et produkt som kan måle seg med fersk fisk heile året.
Måten torsk blir frosset og tint på har alt å si for kvaliteten på produktet, viser nytt forskingsprosjekt.
--Forskningen vår åpner for at butikkene kan få jevn tilgang på torsk av beste kvalitet gjennom hele året. Det sier Irja Sunde Roiha, forsker ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), ifølge nifes.no.
Torskefisket er sesongbasert, og helt fersk torsk er kun å finne i dagligvarehandelen to til tre måneder om vinteren. Resten av året er butikktorsken enten frosset eller tint opp, eller til og med frossen og tint opp flere ganger. Det går utover kvaliteten.
Forskere har gjennomført to forsøk. Først ble det avdekket om det var best å tine torsken i vann eller luft i et tineskap med plater som holdt ti grader. Resultatet var at kvaliteten på fisken ble best med tining i vann enn ved alternativet.
I det andre forsøkt prøvde forskerne hvilken type vannbad som ga best kvalitet på den tinte torsken. Forsøket viste at det var små forskjeller mellom å tine fisken på ti grader for så å senke temperaturen med minus 0,5 grader. Ved at temperaturen ble satt ned under tining, tok tinningen opp mot 28 timer mot fem-seks timer for tining på ti grader.
--Tid er en viktig faktor i matproduksjon. Det er lite å hente når det gjelder kvalitet på å tine fisk langsomt, sier Roiha.