Slik skiller smaken på reinsdyrkjøtt seg fra kyst til vidde
Reinsdyrkjøtt smaker ikke nødvendigvis likt uansett hvor det kommer fra. Hva reinen spiser, når på året den slaktes og hvor den ferdes er alle faktorer som spiller inn på den endelige smaken. Du kan med andre ord bli en slags kjenner av reinsdyrkjøtt, på samme måte som vinkjenneren kan identifisere et glass rødvin sitt opphav.
Reinsdyrkjøtt har tradisjonelt vært frysevare i norske butikker, og sporing har ofte vært fraværende. Men med ferskt reinsdyrkjøtt fra produsenten Finnmark Rein kan du spore varen, slik at du kan velge akkurat den smaken som passer for anledningen.
--Kjøttet kommer fra reinbeitedistrikter i Nord-Troms og Finnmark. Alle pakkene er stedsmerket med et kart som viser nøyaktig hvor reinen har beitet og hva den har spist. Denne sporingen gir en god pekepinn om kjøttet for eksempel vil smake mildt eller ha en mer utpreget sterk viltsmak, sier Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein, i en pressemelding.
Det er stor forskjell på hva og hvor mye reinen spiser gjennom de ulike årstidene, og dette har direkte betydning for smaken.
--Om sommeren kan reinsdyr spise to til tre ganger mer enn de gjør om vinteren. Reinen foretrekker ferskt beite, og beiter aldri mer enn naturen tåler. Mange dyr holder seg ved kysten om sommeren, hvor de spiser næringsrik kost som tang og tare, noe som gir dem viktige mineraler. Om vinteren trekker de inn på vidda for å spise lav som de graver frem under snøen. Hele reindriften er styrt etter reinens naturlige premisser, forteller Smuk Figved.
Hver reinflokk kan også ha sin særegne smak, siden de beiter i ulike distrikter. Både flora og fauna varierer betydelig mellom de ulike beitedistriktene kjøttet til Finnmark Rein kommer fra.
--Reinflokken som beiter i Beahcegealli-distriktet nær Kautokeino har for eksempel ofte en særegen, mild smak. Det er fordi den kun beiter i innlandsstrøk, sommer som vinter. Andre flokker oppholder seg ved kysten og i skogsterreng om sommeren og høsten, og trekker kun innenlands om vinteren. Deres kjøtt får en mer variert smaksprofil, avhengig av når de slaktes, forklarer Smuk Figved.
Smaken på reinsdyrkjøttet kan også påvirkes av når på året reinen slaktes. Høstslakt kan smake mer av urter og gress fordi disse dyrene da kommer rett fra næringsrik sommerbeite ved kysten. Rein som slaktes senere i vinterhalvåret kan smake mildere, da dietten hovedsakelig har bestått av lav.
Fem faktorer som påvirker smaken:
- Sommerbeite: Kystnært beite med mye gress, pluss mineralrik tang og tare.
- Vinterbeite: Innlandet og vidda tilbyr for det meste lav, men også bær, lyng og mose før snøen kommer.
- Beitedistrikter: Flora og fauna varierer. Rein fra ulike flokker og områder smaker derfor ulikt.
- Slaktetid: Høstslaktet rein kan smake mer av urter og gress, mens vinterslaktet rein smaker mildere på grunn av lavdietten
- Været: En mild vinter gir ekstra godt kjøtt med fyldigere smak fordi reinen får tak i mer næring.
















