Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet
Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet.
Ikke så veldig mange timer, viser det seg. Og nå er det dokumentert med forskning.
Forskere i Nofima har undersøkt torsk som sto i garnet fra få minutter, til et helt døgn, og resultatene er tydelige: Jo lenger torsken blir værende i garnet, jo større er risikoen for at den dør og for at fiskekjøttet får lavere kvalitet.
Forskerne testet fire ulike tidsperioder med fisk i garnet: 0, 2, 12 og 24 timer. Totalt 131 villfangede torsk ble testet i et stort tankanlegg i Tromsø.
--Nesten all torsk som ble hentet ut rett etter at de gikk i garnet, var levende. Men når de ble stående i garnet i 24 timer, var én av fire døde. Etter bare 12 timer var nesten én av fem torsk døde, sier Nofima-forsker Ragnhild Aven Svalheim i en pressemelding.
Sammen med kollegene Tonje Kristin Jensen og Anette Hustad har Ragnhild Aven Svalheim nylig publisert resultatene fra forskningen i den vitenskapelige artikkelen «Impact of gillnet soaking time on survival, stress, physiology, and muscle quality in Atlantic Cod (Gadus morhua)».
















