Over 1500 komfyrbranner det siste året
Brannvesenet har rykket ut til 1575 branntilløp på komfyren det siste året. Statistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, viser at nesten halvparten av alle boligbranner i Norge starter på kjøkkenet.
Fagsjef på bygning i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen, har to enkle råd for å redusere risikoen.
--Det første er å skaffe seg komfyrvakt. Den gir lydsignal hvis det blir for varmt på platetoppen. Reagerer du ikke, kuttes strømmen automatisk. Det gir mindre risiko for at det tar fyr, sier Klementsen i en pressemelding.
Komfyrvakt har vært påbudt i nybygg i 15 år og må også installeres ved oppussing med ny kurs til komfyr eller platetopp. Det gjelder også for hytter.
--I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende sier 60 prosent at de ikke har komfyrvakt. Blant dem over 60 år er tallet hele to av tre. Det liker jeg dårlig. Det er jo de som trenger den ekstra tryggheten aller mest, sier fagsjefen.
Hun peker på at mange komfyrbranner skjer midt på dagen og ofte hos eldre. Tørrkoking er en vanlig årsak, og det kan komfyrvakt forhindre.
--De yngre er heller ikke immune. En komfyrbrann etter en tur på byen er en klassiker. Komfyrvakt er en billig livsforsikring, sier Klementsen.
Det andre rådet handler om kjøkkenvifta.
--Rens filteret en gang i måneden. Fettet fra maten forsvinner ikke bare fordi det går inn i vifta. Hvis det er gyllen guffe på filteret, må det vaskes. Ser det greit ut, kan du sette det tilbake, sier hun.
Kun 17 prosent følger dette rådet, ifølge Frendeundersøkelsen.
--Lag en påminner på mobilen. Det tar bare noen sekunder å sjekke, sier Klementsen.
Filteret kan vaskes i oppvaskmaskin eller med salmiakkvann. Hvis det er fullt av fett, kan det dryppe ned i maten eller ta fyr. Mange av disse branntilløpene kunne vært unngått med bedre rutiner. Dette må vi klare å rette på med enkle grep, sier fagsjefen i Frende Forsikring.
















