Slik bevarer du næringsstoffene i frosne bær
Forsker Kjersti Aaby ved Nofima og hennes kolleger har undersøkt hvordan ulik tilberedning og lagring påvirker næringsinnhold og kvalitet i bær, frukt og grønnsaker. (Foto: Nofima)

Slik bevarer du næringsstoffene i frosne bær

Frysing er den beste lagringsmetoden.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 11.10.2025 18:00

Frosne bær er god beredskap for vitaminer og antioksidanter gjennom årets mørke måneder. Hvordan du tiner og tilbereder bærene har stor betydning for både smak, farge og helsefordeler.

--Frysing er en av de beste metodene for å lagre bær. Utfordringene kommer først når bærene skal tines, men følger du rådene fra forskningen får du best mulig resultat, sier Kjersti Aaby, seniorforsker ved Nofima, i en pressemelding.

Når bær fryses, dannes iskrystaller som punkterer celleveggene. Ved tining lekker vannet ut, og bærene blir slappe og bløte. Enzymer som finnes naturlig i bærene bryter ned vitaminer og plantestoffer når celleveggene er skadet.

--Når bærene er hele, er enzymene og plantestoffene på hver sin plass i cellene. Under tining kommer de i kontakt med hverandre, og enzymene bryter ned de stoffene som gir bærene farge og helsefordeler, forklarer Aaby.

Den beste måten å stoppe enzymene på, er å varme opp bærene raskt. Da bevares både smak, konsistens og næringsstoffer. Men høy temperatur over lang tid kan ødelegge antioksidanter og vitaminer.

Frysing er den beste lagringsmetoden. Varmebehandlede bærprodukter kan oppbevares kjølig, mens kokte produkter som saft og syltetøy kan stå i romtemperatur så lenge de er godt forseglet.

Tips:
Tilbered bærene raskt, bruk frosne bær i smoothie, varm opp til minst 80 grader, og lagre kaldt for best kvalitet.






Annonse:
https://www.facebook.com/events/741277705615675/?mibextid=wwXIfr&rdid=aE4PRTaLTNgyIwYc


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS