Fisk blir misfarget hvis den fryses for fersk
Hyse ble misfarget gul etter bare 20 uker på fryselager. (Illustrasjonsfoto)

Fisk blir misfarget hvis den fryses for fersk

En slik gulning er ikke beskrevet i tidligere forskning.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 11.10.2025 15:45

Hva er det optimale tidspunktet for å fryse inn fisk? I hvert fall ikke når fisken er for fersk, viser ny forsking.

Hyse som ble prosessert og frosset så fersk at dødsstivheten ennå ikke hadde inntruffet, kalt pre-rigor, ble misfarget gul etter bare 20 uker på fryselager, ifølge Forskning.no.

En slik gulning er ikke beskrevet i tidligere forskning.

--Det er grunn til å tro at bransjen ikke har vært helt klar over hvor stor betydning dette kan ha, sier forsker Svein Kristian Stormo i Nofima.

Fisken som ble frosset etter at dødsstivheten var over, altså post-rigor, viste ingen antydning til guling.

Prosjektleder Svein Kristian Stormo er en av landets fremste eksperter på frysing og tining av matråstoff. 

Han regnet med at mengden væsketap ville bli det mest interessante i studien.

--Der tok jeg feil. Det vi på fagspråket kaller tinetap og drypptap av råstoffet, er i høyeste grad viktig å dokumentere. Men det var det overraskende utslaget på misfarging som ble det mest interessante funnet, sier Stormo.






Annonse:
https://www.facebook.com/events/741277705615675/?mibextid=wwXIfr&rdid=aE4PRTaLTNgyIwYc


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS