
Innmat fra hvitfisk kan gi mer mat og nye arbeidsplasser
Norge er blant verdens beste på å utnytte restråstoff fra fiskeindustrien, men det er fortsatt mulig å gjøre mer, spesielt når det gjelder hvitfisk som torsk og hyse. Stikkordet er innmat, fiskeslog som tidligere ble sett på som avfall.
--Sloget er verdifullt. Vi snakker om høyt innhold av næringsstoffer som kroppen trenger, blant annet proteiner, sunt fett og viktige vitaminer, sier forsker Marte Jenssen i Nofima i en pressemelding.
Hun har sammen med kollega Lars Dalheim laget en rapport om hvordan innmat fra hvitfisk kan utnyttes bedre. Arbeidet er en del av TOPP-prosjektet, finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.
I dag blir store mengder innmat kastet på sjøen eller brukt til produkter med lav verdi som dyrefôr og biogass. Ifølge rapporten utgjorde innmat og innvoller 55 prosent av restråstoffet i 2024. Havflåten er den største synderen, med bare 43 prosent utnyttelse, mens kystflåten tar vare på nesten alt.
--Det kan bety stor økning i verdiskaping og bærekraft hvis man klarer å utnytte alt restråstoffet bedre, spesielt fra havflåten, sier Jenssen.
Forskerne peker på at innmaten kan brukes til matingredienser, kosttilskudd, biomedisinske produkter og kosmetikk. Det finnes teknologi for å sortere lever, tarmer og rogn automatisk, noe som kan gjøre prosessen enklere.
--Andre land, som Island, har kommet lengre enn Norge med å bruke hvitfisk på en smart måte, forklarer Jenssen.
Utfordringene ligger i holdninger, marked og regelverk, men ny teknologi er klar for storsatsing. Målet er at mest mulig av restråstoffet skal bli til mat eller andre konsumprodukter, og at minst mulig havner som avfall.