
Norsk sjømat avgjørende for Europas matsikkerhet
Hva skjer med Norge og Europas matsikkerhet hvis forsyningslinjene brytes? Det skal et nytt forskningsprosjekt finne ut av.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) setter av 10 millioner kroner til et prosjekt som skal kartlegge hvilken rolle norsk laks og torsk spiller i kriseberedskap. Prosjektet ledes av Nofima, med Forsvarets forskningsinstitutt, Havforskningsinstituttet og Transportøkonomisk institutt på laget.
Ståle Walderhaug, ny direktør i FHF, sammenligner sjømatens betydning for Europa med norsk olje og gass.
-- På samme måte som petroleum er avgjørende for energiforsyningen, er sjømat en vesentlig del av EUs matforsyning. Dette må vi løfte tydeligere frem, sier han i en pressemelding.
Tallene viser hvorfor:
-Norge står for en fjerdedel av all sjømatimport til EU, verdt nesten 100 milliarder kroner i 2024.
-Norsk sjømat skaper 34 000 årsverk i EU, hvorav 19 000 i fiskeforedling.
Men næringen er sårbar. Produksjonen er avhengig av importert soya og planteoljer. Nå forskes det på nye løsninger, som kisealger produsert på CO₂ fra norsk industri, for å gjøre fôret mer bærekraftig og mindre sårbart.
Walderhaug understreker at Norge må sikre både egen befolkning og Europas tilgang på sjømat i en krisesituasjon.
--Vi er en ledende sjømatnasjon med liten befolkning og stor eksport. Vår rolle blir å bidra til europeisk matsikkerhet, samtidig som vi sikrer folk her hjemme, sier han.