Norsk sjømat avgjørende for Europas matsikkerhet
Ståle Walderhaug er ny administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansering (FHF). Han mener norsk sjømatproduksjon er blitt avgjørende for matvaresikkerheten i Europa. (Foto: Marius Fiskum/FH)

Norsk sjømat avgjørende for Europas matsikkerhet

Nytt forskningsprosjekt er i gang.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 08.09.2025 01:30

Hva skjer med Norge og Europas matsikkerhet hvis forsyningslinjene brytes? Det skal et nytt forskningsprosjekt finne ut av.

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) setter av 10 millioner kroner til et prosjekt som skal kartlegge hvilken rolle norsk laks og torsk spiller i kriseberedskap. Prosjektet ledes av Nofima, med Forsvarets forskningsinstitutt, Havforskningsinstituttet og Transportøkonomisk institutt på laget.

Ståle Walderhaug, ny direktør i FHF, sammenligner sjømatens betydning for Europa med norsk olje og gass. 

-- På samme måte som petroleum er avgjørende for energiforsyningen, er sjømat en vesentlig del av EUs matforsyning. Dette må vi løfte tydeligere frem, sier han i en pressemelding.

Tallene viser hvorfor:
-Norge står for en fjerdedel av all sjømatimport til EU, verdt nesten 100 milliarder kroner i 2024.
-Norsk sjømat skaper 34 000 årsverk i EU, hvorav 19 000 i fiskeforedling.

Men næringen er sårbar. Produksjonen er avhengig av importert soya og planteoljer. Nå forskes det på nye løsninger, som kisealger produsert på CO₂ fra norsk industri, for å gjøre fôret mer bærekraftig og mindre sårbart.

Walderhaug understreker at Norge må sikre både egen befolkning og Europas tilgang på sjømat i en krisesituasjon. 

--Vi er en ledende sjømatnasjon med liten befolkning og stor eksport. Vår rolle blir å bidra til europeisk matsikkerhet, samtidig som vi sikrer folk her hjemme, sier han.








Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS