
Dårlig håndtering av pukkellaks kan ødelegge kvaliteten
Det er pukkellaks i store mengder i elver i Troms og Finnmark, så mye at folk ikke klarer å håndtere fangsten skikkelig, ifølge forsker Stein Harris Olsen i Nofima.
--Det er litt "skit inn, skit ut", legger du fisken på bakken eller lar den ligge lenge før den kommer på is, ødelegger du både smak og matkvalitet, sier Olsen i en pressemelding.
Han har forsket på pukkellaksen i en årrekke, og mener fisken har stort potensial som mat, men bare hvis den behandles riktig.
--Pukkellaksen er en fantastisk matfisk, særlig hvis du får den tidlig i sesongen, sier forskeren.
--Mange tror kvaliteten forringes når laksen går opp i elva, men våre funn viser at fisken holder god kvalitet også de første dagene den går opp, sier Olsen.
For å skape næring av pukkellaksen må logistikken være på plass. Fisken må fanges skånsomt, bløgges riktig, kjøles ned og fraktes til mottak og foredling.
I sommer samarbeidet forskerne med Edgar Olsen fra Vesterelva Fiskeriforening, og fikk bruke Lerøys fiskemottak.
--Tilbakemeldingene fra kjøperne har vært strålende, mange vil ha mer pukkellaks når kvaliteten er god, sier forskeren.