Dårlig håndtering av pukkellaks kan ødelegge kvaliteten
Pukkellaksen har en veldig fin rødfarge under fargekontrollen. (Foto: Nofima)

Dårlig håndtering av pukkellaks kan ødelegge kvaliteten

Forsker mener pukkellaksen har stort potensial som mat.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 23.08.2025 12:00

Det er pukkellaks i store mengder i elver i Troms og Finnmark, så mye at folk ikke klarer å håndtere fangsten skikkelig, ifølge forsker Stein Harris Olsen i Nofima.

--Det er litt "skit inn, skit ut", legger du fisken på bakken eller lar den ligge lenge før den kommer på is, ødelegger du både smak og matkvalitet, sier Olsen i en pressemelding.

Han har forsket på pukkellaksen i en årrekke, og mener fisken har stort potensial som mat, men bare hvis den behandles riktig.

--Pukkellaksen er en fantastisk matfisk, særlig hvis du får den tidlig i sesongen, sier forskeren.

--Mange tror kvaliteten forringes når laksen går opp i elva, men våre funn viser at fisken holder god kvalitet også de første dagene den går opp, sier Olsen.

For å skape næring av pukkellaksen må logistikken være på plass. Fisken må fanges skånsomt, bløgges riktig, kjøles ned og fraktes til mottak og foredling.

I sommer samarbeidet forskerne med Edgar Olsen fra Vesterelva Fiskeriforening, og fikk bruke Lerøys fiskemottak.

--Tilbakemeldingene fra kjøperne har vært strålende, mange vil ha mer pukkellaks når kvaliteten er god, sier forskeren.

 

 








Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS