Mener det er en gåte at vi spiser reker
Professor Runar Døving har skrellet en stund på hvorfor nordmenn spiser reker. (Illustrasjonsfoto)

Mener det er en gåte at vi spiser reker

Reker, populært; ikke minst i Finnmark.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 08.08.2025 23:30

En professor mener reker burde vært klassifisert som ekkel og uspiselig, men han serverer gjerne reker selv. 

 --Jeg ser at utlendinger syns nordmenn er søte og rare når de samles rundt rekene. Det er veldig norsk og veldig corny! Det sier Runar Døving, professor i sosialantropologi ved Høyskolen Kristiania, ifølge Forskning.no

Døving har jobbet med norske matvaner i en årrekke. Som gourmet på privaten er han interessert og godt bevandret i matkulturer verden over.

--For meg er det litt en gåte, sier Døving. En gåte professoren har skrellet og tygget på en stund.

Reka er ganske ny sammenlignet med de andre skalldyrene som var delikatesser i Europa. Vi har nok drevet fangst av reker i uminnelige tider i liten skala. Mot slutten av 1800-tallet kom de for fullt. Da oppdaget marinbiologen Johan Hjort at de norske fjordene hadde flust av reker på bunnen. Det skriver Store norske leksikon.

I grunnen er reka mer som et insekt, mener Døving. Og den er en åtseleter. Han syns det er rart at nordmenn spiser den, med ellers lite tradisjon for slikt. 

--Den burde jo vært klassifisert som ekkel og uspiselig. Men de fleste kulturer har jo unntak, sier Runar Døving. 

Døving serverer rekene med en litt annen vri. Han piller helst alle før servering. Ikke utenkelig at det kan være til glede for gjester med lyse sommerklær, som spares for gulrosa rekeflekker. Og så hører urter med; gressløk og dill.








Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS