
Stadig flere ektepar fisker sammen
Det er ikke bare kjærligheten som holder ektepar sammen. Nå viser det seg at stadig flere velger å fiske sammen også. Og det handler ikke bare om samhold, men om trygghet, samarbeid og sunn fornuft.
Tor Harry og Gun-Karoline Breivik fra Finnmark har hver sin sjark, men de fisker ofte sammen, én båt om gangen. De er ute etter torsk og kongekrabbe, og sier det gir både bedre utnyttelse av kvotene og økt sikkerhet.
--Vi er heldige som har hverandre. Da kan vi passe på hverandre, sier Gun-Karoline.
--Klart jeg bekymrer meg for at noe skal skje henne. Vi har barn, og selv om den yngste er 12, så vil vi jo begge hjem, sier Tor Harry.
Alenefiskere mest utsatt
Tall fra Redningsselskapet viser at drukningsulykker fra yrkesfartøy er den vanligste ulykkesformen i Finnmark. Alenefiskere er spesielt utsatt. Mellom år 2000 og 2022 omkom 149 norske yrkesfiskere, og over 3 800 personulykker ble registrert, de fleste i trålerflåten.
Forskning støtter samfiske
SINTEF har analysert de alvorligste ulykkene i fiskeflåten og foreslår flere tiltak. Ett av de viktigste: mer samfiske og mindre alenearbeid.
--Vi har fått bedre innsikt i hva som faktisk skjer når ulykker inntreffer, sier Trine Thorvaldsen i SINTEF.
Men regelverket henger etter
Ekteparet Breivik opplever at dagens regler gjør det vanskelig å samarbeide effektivt.
--Vi skulle gjerne fisket begge kvotene i én operasjon og merket om teinene til havs, men det må skje på kaia. Det koster oss verdifulle døgn i sesongen, sier Gun-Karoline.
FHF vil ha endringer
Rita Naustvik i FHF, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering, mener det er på høy tid at regelverket tilpasses virkeligheten.
--Hvis vi bedre kan legge til rette for at sjarkfiskere kan fiske sammen, vil det øke sikkerheten. Flere av tiltakene SINTEF foreslår bør løftes til fiskeri- og havministeren, sier hun i en pressemelding.