Rømt oppdrettslaks kan være større smitterisiko enn anleggene selv
Forskerne har testet utvandrende smolt for virus. (Foto: Erling Svensen)

Rømt oppdrettslaks kan være større smitterisiko enn anleggene selv

Siden 2012 har forskere undersøkt virus i villaks og sjøørret i områder med oppdrettsanlegg.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 11.07.2025 05:30

Vanlige sykdommer hos oppdrettsfisk ser ikke ut til å spre seg i særlig grad til villfisk i fjordene, men rømt fisk kan utgjøre en større trussel. Det viser den ferske årsrapporten fra overvåkningsprogrammet for smitte mellom oppdretts- og villfisk.

Siden 2012 har forskere undersøkt virus i villaks og sjøørret i områder med oppdrettsanlegg. Resultatene fra årets rapport bekrefter tidligere funn: smittenivåene i villfisken er svært lave, til tross for at virusene er vanlige i oppdrett.

--Dersom det var mye smitte fra oppdrett til villfisk, ville vi sett det i prøvene våre, sier forsker Abdullah Madhun, i en pressemelding fra Havforskningsinstituttet, HI.

Fisken som er undersøkt kommer fra fjordområder som Boknafjorden, Hardangerfjorden, ytre Trondheimsfjorden og Hitra. I Hitra-området ble det gjort ekstra analyser etter rømmingen, men forskerne fant ikke tegn til sykdom i villfisken.

--Det tyder på at smitten ikke har spredt seg i stor grad i fjordsystemet, sier Madhun.

Likevel advarer forskerne mot risikoen ved rømt fisk. I elver kan oppdrettslaks komme i nærkontakt med villfisk, og tidligere undersøkelser har vist at mange rømlinger bærer virus.

Overvåkingen skjer på oppdrag fra Mattilsynet, og prøvene tas som del av det nasjonale lakselusprogrammet. Etter rømmingen i 2024 ble det også satt i gang overvåking av ungfisk i nærliggende elver. Resultatene fra dette arbeidet er ventet senere i år.

--Syk fisk kan dø raskt og være vanskelig å oppdage i naturen. Derfor er det viktig med et godt overvåkingssystem, sier Madhun.








Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS