Ekspertutvalg for samiske spesialisthelsetjenester
Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg for å vurdere samiske spesialisthelsetjenester, med oppmerksomhet på medbestemmelse og samarbeid.
Regjeringen har lansert et ekspertutvalg som skal vurdere behovet for tiltak som sikrer at staten ivaretar sine forpliktelser med å tilby spesialisthelsetjenester overfor den samiske befolkningen, i tråd med ILO-konvensjonen. Dette initiativet er en del av oppfølgingen av Nasjonal helse- og samhandlingsplan, og ble presentert under helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestres (Ap) besøk til Sametinget 24. juni.
--Vi har fått utarbeidet et godt mandat og funnet frem til flinke og dedikerte medlemmer som skal sitte i utvalget, sier Vestre i en pressemelding.
Utvalget skal blant annet utrede hvordan samiske spesialisthelsetjenester ivaretas i dag, med særlig vekt på medbestemmelse, deltakelse og samarbeid.
--Vi er godt fornøyde med å ha fått dette ekspertutvalget på plass. Dette har Sametinget jobbet for, og vi ser fram til å lese utvalgets vurderinger og anbefalinger, sier sametingsråd Runar Myrnes Balto.
Vurdering av dagens organisering
Ekspertutvalget har fått i oppdrag å vurdere om dagens organisering av Sámi klinihkka er hensiktsmessig. Dette inkluderer en vurdering av hvordan SANKS, Samisk nasjonal kompetansetjeneste for psykisk helsevern og rus, kan videreutvikles. Utvalget skal også se på hvordan man kan sikre rekruttering og stabil tilgang på personell med samisk språk- og kulturkompetanse.
Utvalget består av ni medlemmer og ledes av professor Kjetil Mujezinovic Larsen fra Universitetet i Oslo. Det er forventet at utvalget vil avlevere sin rapport tidlig høst 2026.