
Foreslår nye regler for selvkost
Kommunal- og distriktsdepartementet foreslår forlenge nedbetalingstiden for investeringer på vann og avløp fra 40 til 80 år.
Endringene vil føre til at de årlige vann- og avløps-gebyrer kan reduseres.
Forslaget har blitt sendt ut på høring.
Et grovt anslag er at lengre nedbetalingstid på kort sikt vil gi lavere gebyrer på rundt 480 kroner per tilknyttet innbygger i snitt, sammenlignet med dagens regler. Beløpet er usikkert og vil variere fra kommune til kommune, ifølge Kommunal- og distriktsdepartementet.
--For innbyggerne bidrar forslagene til å holde de kommunale avgiftene på vann og avløp nede. Lengre nedbetalingstid vil gjelde fra neste år av. Forslaget kommer i tillegg til at merverdiavgiften på vann- og avløpstjenester blir redusert fra og med 1. juli i år, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng (Ap) i en pressemelding.
Kommunene kan dekke kostnadene på vann- og avløpstjenester gjennom gebyrene fra innbyggerne. Når de investerer i anlegg og ledningsnett, nedbetales investeringene over hele levetiden. Regjeringen foreslår nå at nedbetalingstiden forlenges fra 40 til 80 år for ledningsnett og fra 20 til 40 år for visse anlegg innen vann- og avløpstjenesten, slik som renseanlegg og pumpestasjoner
--Hovedprinsippet er at innbyggerne skal betale for «sin» bruk av tjenestene. Ledningsnett har lang levetid, og da er det riktig og rimelig at også framtidens innbyggere gjennom lengre nedbetalingstid betaler for sin del av investeringene som kommer de til gode. Det er det dette forslaget handler om, sier Stenseng.
I forslaget som sendes på høring er det også foreslått å endre renten kommunene skal bruke når de beregner rentekostnadene som gebyrene kan dekke. For innbyggerne vil dette bety at gebyrene samsvarer bedre med de faktiske rentebetingelsene kommunene har på sine lån og innskudd. For kommunene reduseres renterisikoen.
Høringsfristen er satt til 3. september.