
John og Francis får unik mulighet
Ikke bare skal John og Francis representere Finnmark og Nord-Norge, de skal også få jobbe med proffer i verdensklassen.
Sammen med medeleven på VG2 restaurant- og matfag ved Kirkenes videregående skole, pakker Francis Dusabimana (22), i januar kokkehatten og reiser til en av verdens største mat- og landbruksmesser, Grüne Woche (GW) i Berlin.
Der skal de representere Finnmark og Nord-Norge på nordnorsk fellesstand, men ikke nok med det; elevene skal også få prøve seg på kjøkkenet til Facil, ifølge Finnmark fylkeskommune.
Restauranten har to stjerner i den anerkjente Michelin-guiden.
Nervøs, men gleder seg
Den dagslange hospiteringen har kommet i stand takket være initiativ fra arbeidsgruppa for nordnorsk fellesstand.
Fra Nord-Norge og Svalbard deltar til sammen 37 bedrifter på GW, i tillegg til fire kokker og åtte lærlinger, to av dem er altså fra Finnmark.
--Jeg gleder meg til å se hvordan et Michelin-kjøkken er, sier Francis.
Han erkjenner at han er spent og litt nervøs med tanke på å jobbe på Facil sammen med det som må sies å være blant de beste i verden.
Har store forventinger
Rundt 1 400 deltagere fra om lag 60 land deltar hvert år med rundt 100.000 matprodukter på GW. Messen finner sted i Berlin 17.-26. januar, og 23. januar skal de to elevene i bresjen på Facil.
Begge elevene bor i Sør-Varanger. Etter en arbeidsdag på Facil, skal de være gjester og spise på den samme restauranten.
--Jeg har store forventninger til oppholdet, og gleder meg til å se hva som gjør dette til en Michelin-restaurant. Forhåpentligvis vil jeg lære noe som er annerledes og unikt, sier John.
De to skal reise til Berlin sammen med læreren sin, Bengt Willy Stokvold.
Stor mulighet
Hovedgrunnen for Berlin-reisen er at de skal delta på GW, hvor de skal lage mat av råvarene som de nordnorske produsentene tar med seg nedover. Allerede får de eksperimentere med ulike råvarer.
--John og Francis gjør det veldig bra på skolen, og dette vil gi dem en kjempemulighet til å knytte kontakter og få enda mer lærdom i utdanningsløpet, sier Bengt Willy Stokvold. Det var han som valgte ut de to elevene.
--Da de ble forespurt å jobbe på Michelin-restauranten, rakk jeg ikke å snakke ferdig. De sa bare ja med én gang. Det viser at de er tøffe, sier læreren.
Han synes også dette taler for at John og Francis er klar for arbeidslivet, når de til våren skal søke lærlingplasser
Stort samarbeid
I 2025 er det Nord-Norge og Vestland som reiser til Berlin for å representere Norge etter oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
Det er fylkeskommunene i Finnmark, Troms og Nordland som sammen med Innovasjon Norge i Nordland, Arktis og sentralt i Oslo samt Sametinget som finansierer satsingen.
Statsforvalterne i de tre fylkene er også med i styringsgruppen for gjennomføring av prosjektet, og NordNorsk Reiseliv AS bidrar på markedsføringssiden.
Grüne Woche (GW) er en av verdens største forbrukermesser med 300 000 besøkende, og er en viktig møteplass for landbruk, reiseliv og matindustrien.