
Berlevåg Jeger- og Fiskerforening er invitert til Brüssel
Hvert år arrangerer Direktoratet for fiskeri og maritime spørsmål i EU et forskningsseminar for å lære mer om bærekraftig fiskeri.
I år er tema kunstig intelligens (KI), og dermed har man invitert Berlevåg Jeger- og Fiskerforening (BJFF) og Huawei, Norge til å fortelle om hvordan man bruker KI for å stanse pukkellaksen som truer atlanterhavslaksen.
Seminaret finner sted 25 september. Konferansen samler forskere, fiskeindustri, frivillige organisasjoner og representanter for EU-kommisjonen, parlamentet, rådet og medlemslandene. Hensikten er å se nærmere på vitenskapelig utvikling innen det maritime, og den betydning det har for å utvikle en felles fiskeripolitikk. Det årlige seminaret er viktig når EU skal forme mandater for fremtidig politikk på forvaltningen av fiskeriressursene.
En stor ære
Det er Geir Kristiansen, leder i Berlevåg Jeger- og Fiskerforening, og Vegard Kjenner, teknologidirektør i Huawei Norge, som skal presentere løsningen på EUs viktigste arena om maritime spørsmål.
--Dette prosjektet dreier seg ikke bare om å stanse pukkellaksen. Det aller viktigste nå er at løsningen inngår i noe som er enda viktigere: Vi må redde atlanterhavslaksen, sier Geir Kristiansen i en pressemelding.
Den KI-baserte pukkellaksfella i Berlevåg har vakt internasjonal oppsikt. De to siste årene har den vunnet en rekke priser, blant annet juryens spesialpris under festivalen «World AI Cannes» og ikke minst en GLOMO-pris på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona. KI-løsningen baserer seg på maskinlæring, noe som betyr at den blir bedre og bedre jo mer data, bilder av fisk, den får å jobbe med.
Fisk som kommer opp i vassdraget må gjennom en sperring som fysisk blokkerer elva i sin fulle bredde. Der filmes fiskene av undervannskameraer, før den teknologiske løsningen i løpet av millisekunder fastslår hvilken art de tilhører. Når systemet gjenkjenner atlanterhavslaks eller sjørøye, åpnes en port som slipper fisken forbi, og den svømmer videre oppover. Pukkellaksen blir ledet inn i en innhegning. Her blir den hentet ut, tatt på land og sløyet. Treffsikkerheten er allerede på 99,98 %. I fjor ble det tatt ut over 5723 pukkellaks i Kongsfjordelva ved bruk av denne løsningen.
De store pukkellaks-invasjonene i Norge inntreffer annethvert år. I 2023 opplevde den verste invasjonen til nå. Da ble det tatt opp over 249 496 pukkellaks i norske elver, og nesten 100 000 i sjølaksefisket. Flest pukkellaks ble fanget av manuelle feller i elvene, i tillegg til de to automatiske Huawei har installert sammen med BJFF i Berlevåg. I tillegg er en del pukkellaksen tatt med not, garn, harpun og stang.
Løsningen er utviklet over flere år
Det var i 2021 at Huawei, sammen med partnerne Berlevåg Jeger- og Fiskerforening (BJFF) Simula og Troll Systems første gang satte ut en pilotutgave av en automatisert felle i Storelva i Berlevåg. Resultatene var allerede den gang så gode at partnerskapet videreutviklet fellen for 2022-sesongen og deretter for 2023.