Svak juni måned ga nedgang i sjømateksporten i første halvår
Nedgang for norsk sjømat i juni. (Illustrasjonsfoto: Christina Neumann, Norges sjømatråd)

Svak juni måned ga nedgang i sjømateksporten i første halvår

De største markedene for norsk sjømateksport i første halvår var Polen, Danmark og USA.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 04.07.2024 01:30

Norge eksporterte sjømat for 80,6 milliarder kroner i første halvår. Det er en nedgang på 1,6 milliarder kroner, eller to prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

--Selv om det ikke ble verdivekst, har vi lagt bak oss et første halvår som er tidenes nest beste målt i verdi. Det er kun fjoråret som har vært bedre. En svak norsk krone og høye priser på torsk og laks løftet verdien i årets fem første måneder. Veksten stoppet imidlertid i juni, noe som i stor grad er drevet av fallende laksepriser, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd, i en pressemelding. 

--Til tross for nedgangen leverer sjømatnæringen sterke tall med de nest beste halvårstallene noensinne. Like fullt er svekket kjøpekraft i viktige markeder, lavere eksportvolum og økt konkurranse fra andre sjømatnasjoner noe vi må ta på høyeste alvor, blant annet gjennom arbeidet med markedsadgang. Det sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).

I juni var det en nedgang i sjømateksporten på 18 prosent, eller 2,7 milliarder kroner, sammenlignet med samme måned i fjor. Det er en historisk endring. Eksportverdien har aldri tidligere falt med mer enn to milliarder kroner i en enkeltmåned.

--Laks står fortsatt for 70 prosent av den totale verdien av den norske sjømateksporten, så da prisen på fersk hel laks i juni gikk ned med hele 31 kroner sammenlignet med måneden før, hadde det en stor påvirkning på totalverdien. Det forklarer Chramer.

De største markedene for norsk sjømateksport i første halvår var Polen, Danmark og USA. 

Dette er de 10 største artene i første halvår målt i verdi

1. Laks: 56,3 mrd NOK (-3%)

2. Torsk: 6,8 mrd NOK (-6%)

3. Ørret: 2,9 mrd NOK (+27%)

4. Sei: 1,9 mrd NOK (-6%)

5. Sild: 1,7 mrd NOK (-8%)

6. Makrell: 1,6 mrd NOK (-19%)

7. Hyse: 1,0 mrd NOK (+1%)

8. Reker: 0,8 mrd NOK (+17%)

9. Snøkrabbe: 0,7 mrd NOK (+48%)

10. Lodde: 0,5 mrd NOK (+19%)


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS