Mener altfor mange i Finnmark gjør dårlige risikovurderinger
Mange i Finnmark bruker ikke redningsvest. (Illustrasjonsfoto)

Mener altfor mange i Finnmark gjør dårlige risikovurderinger

Analysebyrået YouGov har gjort en undersøkelse for Flyte,
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 06.07.2024 15:45

Hver femte finnmarking bruker sjelden redningsvest, halvparten av befolkningen har begrensede svømmeferdigheter og hver fjerde i Finnmark har vært beruset om bord i fritidsbåt. Flyte oppfordrer nå til ekstra varsomhet i sommer.

I gjennomsnitt mister rundt 90 mennesker livet i drukningsulykker årlig ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Omtrent 35 av disse ulykkene skjer i sommermånedene. De fleste av disse ulykkene skjer ved fall fra land, i fritidsbåt eller under bading. I en fersk undersøkelse analysebyrået YouGov har gjort for Flyte, paraplyorganisasjonen for drukningsforebygging, svarer hver femte i Finnmark at de sjeldent velger å bruke redningsvest om bord i fritidsbåt, kano eller kajakk. Halvparten i fylket svarer at de kun klarer å svømme mindre enn 200 meter utendørs under normalt pent vær, og en av fire innrømmer å ha vært påvirket av alkohol om bord i fritidsbåt. Tallene bekymrer Flytes medlemsorganisasjoner.

--Altfor mange gjør dårlige risikovurderinger, og utsetter seg selv og andre for fare. Skal vi lykkes å få ned antallet drukningsulykker må bevisstheten rundt risikoene ved, på eller i vann opp. Og vi må bry oss mer, og si ifra oftere, sier Mia Bergmann, daglig leder i Flyte, i en pressemelding. 

Hver femte av de spurte i Finnmark sier at de har opplevd at noen som står dem nær har vært i en drukningsulykke, med eller uten dødelig utfall. I tillegg har to av fem opplevd situasjoner hvor de har fryktet for eget eller andres liv.

Undersøkelsen avslører at én av tre i Finnmark mener vi må akseptere at det går liv tapt i drukningsulykker, og hver fjerde spurte mener at det er akseptabelt å miste 15 liv eller mer i løpet av den kommende sommeren.

--Myndighetenes vedtatte nullvisjon for drukningsulykker er det eneste akseptable. Det er målet alle vi som jobber med drukningsforebygging jobber mot. Vi har ingen liv å miste rett og slett, sier Bergmann.


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS