Jakter organisme mindre enn et sandkorn i Barentshavet
Det er jakt etter organisme i Barentshavet. (Illustrasjonsfoto)

Jakter organisme mindre enn et sandkorn i Barentshavet

Det har vært en tilsynelatende umulig oppgave.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 14.06.2024 01:30

To forskere har vært på jakt i Barentshavet etter en organisme mindre enn et sandkorn. 

--Mitt hovedmål her nå er å finne denne fyren, sier den pensjonerte marinbiologen Jan Pawlowsk, ifølge Forskning.no

Han deltar på forskningstoktet Extreme24 i Barentshavet. Pawlowski refererer til at han i 2022 fant DNA som tilhørte en hittil ukjent art på havbunnen utenfor Svalbard.

Arvestoffet som han oppdaget, er analysert, og det er laget en DNA-profil av det. Profilen viser at organismen er en type encellede organismer som finnes nesten overalt. Forskerne kaller dem foraminifera eller forams.

Ingen genbanker har registrert eksakt denne profilen tidligere. Det betyr at nettopp denne organismen er ukjent for oss. 

--Det som er mysteriet, er at vi vet det er noe der nede. Vi har DNA-bevis. Sporene er helt tydelige, og jeg har en ide om hvordan han skal se ut. Men jeg klarer bare ikke å finne han, sier Pawlowski.

I 2022 ledet UiT Norges arktiske universitet forskningstoktet AKMA. Det hadde som formål å undersøke metanutslipp fra havbunnen i Arktis. 

Vi har hatt svært liten kunnskap om livet på havbunnen nær slike utsig av gass fra jordens indre. Under toktet i 2022 ble forskerne overrasket av artsmangfoldet i området rundt utsigene.

--Jeg leter ikke etter den for å tilfredsstille egne ambisjoner, men det vil være interessant å finne ut hvordan den kan klare å leve der, sier Pawlowski.

Marinbiologen er overbevist om at organismen finnes fordi de har funnet spor av den i flere bunnprøver fra områdene rundt metanutslipp.


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS