Valutaeffekt ga verdivekst for sjømateksporten i april
Vekst for eksport av sjømat. (Illustrasjonsfoto: Norges sjømatråd)

Valutaeffekt ga verdivekst for sjømateksporten i april

Flere momenter påvirker eksport av sjømat, blant annet valuta og påsken.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 07.05.2024 05:30

Norge eksporterte sjømat for 13,9 milliarder kroner i april. Det er en økning på 924 millioner kroner, eller syv prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

--Eksportverdien har aldri vært høyere i en april måned enn i år. Veksten skyldes i stor grad den norske kronen, som er litt svekket mot både euro og amerikanske dollar sammenlignet med april i fjor. I tillegg var det i forrige måned økte eksportvolum for flere arter, som ørret, sei, hyse, snøkrabbe og makrell. Det sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd, i en pressemelding. 

Påsken er en annen faktor som påvirket sjømateksporten i april. Mens den i år falt i mars, var den i april i fjor. Dermed var det fire flere arbeidsdager i årets april enn i samme måned i fjor.

--Siden vi alltid sammenligner utviklingen i sjømateksporten med samme måned i foregående år, kan det gi store utslag når påsken faller i ulike måneder, slik som i år og i fjor. Da er det mer korrekt å se på sjømateksporten i mars og april samlet, sier Chramer.

Polen hadde størst verdivekst i april, med en økning i eksportverdi på 265 millioner kroner, eller 26 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Polen endte på 10 875 tonn, noe som er 13 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Kvotereduksjoner og fall i laksevolum
I mars og april eksporterte Norge sjømat for til sammen 27,6 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,1 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

--Kvotereduksjonen på en rekke villfangede arter og et lavere laksevolum har preget inngangen på dette eksportåret, forklarer Chramer. 

Kampen om råstoffet tilspisses
Selv med det laveste eksportvolumet for torsk på over ti år, har eksportverdien for torsk aldri vært høyere i en april måned. 

--Økte priser på saltfisk, samt fersk og fryst torsk har bidratt til prisveksten. Den drives av kvotenedgang og økt etterspørsel i utlandet som følge av en rekke internasjonale sanksjoner mot russisk torsk. Det gjør at kampen om råstoffet tilspisses ytterligere for norsk bearbeidingsindustri, sier Eivind Hestvik Brækkan, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

Rekordhøy verdi for eksport av kvalitetsmerket skrei
Hittil i år har Norge produsert sjømat for 54,2 milliarder kroner. Det er en liten nedgang målt i verdi på 200 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Målt i euro er dette verdifallet enda større (tre prosent).

Ved utgangen av april var fisket etter skrei formelt over. I år ble det en rekordhøy verdi for eksporten av kvalitetsmerket skrei målt i norske kroner.

--Det har vært god etterspørsel etter skrei i år, spesielt i det spanske markedet. Nå eksporteres faktisk hver fjerde ferske villfangede torsk som kvalitetsmerket skrei, noe som er en rekordhøy andel, forklarer Eivind Hestvik Brækkan.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS