Magasinfyllingen i Nord-Norge er lav
Det kan bli høyere strømpriser på kalde dager i Nord-Norge på senvinteren og våren. (Illustrasjonsfoto: Ishavskraft)

Magasinfyllingen i Nord-Norge er lav

Ishavskraft har skrevet om kraftsituasjonen i nyhetsbrevet sendt til Radio Nordkapp.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 21.03.2024 05:30

Etter et par år med høye strømpriser har årets vinter vært nærmere de prisnivåene som var før energikrisen. Spotprisene i sør er halvert fra prisnivåene i fjor vinter, mens prisene i de to nordligste prisområdene er omtrent på samme nivå.

--Den betydelige nedgangen i sørnorske strømpriser denne vinteren henger sammen med at prisnivået i Europa er sterkt redusert, og dette senker vannverdiene i de tre sørligste prisområdene. Gassprisene har falt over 30 prosent de siste tolv månedene, sier Olav Grunde Lauvdal, porteføljeforvalter i Ishavskraft, i et nyhetsbrev. 

Lengre nord er situasjonen en annen og magasinfyllingen i Nord-Norge har ikke vært lavere siden 2011. Snømengdene er også knappe 2 TWh lavere enn normalt.

--Det er likevel et stort strukturelt overskudd av kraft i de nordlige delene av Skandinavia og situasjonen er mindre dramatisk når kraftprisene i de omkringliggende områdene har kommet såpass mye ned, sier Lauvdal.

Det er likevel ikke utenkelig at senvinteren vil kunne medføre høye priser på kalde og vindstille dager, men forvalteren tror at dette vil være kortvarig.

--Når vårsmeltingen kommer i gang regner vi med at prisene halverer seg fra dagens nivåer og at enkeltdager med mye vind og tilsig vil kunne presse prisen ned til 0, spår Lauvdal.

Kraftprisene i 2024 prognoseres nå til rundt 60-65 øre/kWh i Sør-Norge, 40 øre/kWh i Midt-Norge og 33 øre/kWh i Nord-Norge.


Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS