Høye laksepriser og svak krone sikret solid sjømateksport i januar
Økte laksepriser gav en god eksport-måned for Norge. (Illustrasjonsfoto: Johan Kvalheim, Norges sjømatråd)

Høye laksepriser og svak krone sikret solid sjømateksport i januar

Mye sjømat eksportert fra Norge til utlandet i januar 2024.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 10.02.2024 03:45

Norge eksporterte sjømat for 13,3 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 640 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

--Det har vært en god start på sjømateksporten i 2024. Det skyldes i første rekke økte laksepriser. Sammen med en fortsatt svekket krone bidro det til at den totale eksportverdien ble rekordhøy i en januar-måned, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd, i en pressemelding. 

Verdien av sjømateksporten har nå økt 35 måneder på rad. En av årsakene til det er den svake norske kronen.

--Også i januar var det en betydelig valutaeffekt. Sammenlignet med samme måned i fjor har den norske kronen svekket seg 6 prosent mot euro, noe som løfter eksportprisene i norske kroner, forklarer Chramer. 

I januar eksporterte Norge 184 000 tonn sjømat. Det er en nedgang på 15 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. 

--Kvotereduksjonene på torsk, sild og makrell begynner nå for alvor å merkes på eksportvolumet. Også i år får vår største villfangede art målt i verdi, torsken, et kvotekutt på 20 prosent. Det samme er tilfellet for sild. Det gir økt kamp om råstoffet og lavere tilførsel til markedene, sier Chramer.

Ny rekord for skreien
Til tross for delvis krevende værforhold i januar, er skreifisket godt i gang. I forrige måned sto den kvalitetsmerkede skreien for 25 prosent av eksportverdien til all fersk villfanget torsk. Det er ny rekord i en enkeltmåned.

--I likhet med laks har skreien fått fotfeste som et kvalitetsprodukt blant europeiske konsumenter, og det er gledelig å se økende skreivolum også når torskekvoten faller, sier Christian Chramer.

De største markedene for norsk sjømateksport i januar var Polen, Danmark og USA. 


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS