Trapper opp arbeidet mot samehets
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. (Foto: Ilja C. Hendel/KUD)

Trapper opp arbeidet mot samehets

Arbeidet med en handlingsplan mot hets og diskriminering av samer, er i gang.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 20.11.2023 01:30

Nå starter regjeringen arbeidet med en handlingsplan mot hets og diskriminering av samer. Planen skal være klar i løpet av neste høst.

--Vi skal ha et åpent og godt debattklima i Norge. Under Fosen-demonstrasjonene har vi sett flere saker der de som kjemper for standpunktet sitt mottar trusler og hets. Det kan vi ikke akseptere. Vi må kunne våge å løfte stemmen, og å være uenige med hverandre uten å risikere hets for hvem vi er. Det sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) i en pressemelding. 

En rapport fra Amnesty viser at samer blir hetset i sosiale medier, og at en av fire kommentarer på Facebook om samer er negative. I 2022 publiserte Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) en undersøkelse om den norske befolkningens holdninger til samer og nasjonale minoriteter. Der svarer 15 prosent av at de har observert hets mot samer det siste året. Nord i Norge er tallet dobbelt så høyt.

--Det er alvorlig at så mange opplever å bli utsatt for hets og diskriminering fordi de er urfolk. Det må vi gjøre noe med, sier Jaffery.

Fra før har regjeringen iverksatt noen tiltak mot samehets. Ordningen med Samiske veivisere skal øke kunnskapen om samer blant unge i Norge, og gjennom reindriftsavtalen er det satt av midler mot hets og rasisme mot reindriftsutøvere.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS