
Mange bosetter seg i oppvekstkommunen etter endt utdanning
To år etter fullført velferdsutdanning, var 44 prosent av velferdskandidatene bosatt i oppvekstkommunen sin og ytterligere åtte prosent bosatt i en nabokommune. 20 prosent var bosatt i en annen kommune i Troms og Finnmark.
Det viser rapporten Statistisk sentralbyrå har laget for bosettingsmønstre blant velferdskandidater som er oppvokst i Troms og Finnmark.
Rapporten tar utgangspunkt i uteksaminerte kandidater fra Troms og Finnmark som fullførte en av følgende velferdsutdanninger i studieåret 2016/2017: Barnehagelærer-, lærer-, sykepleier-, sosialarbeider-, psykologi- og medisinutdanning. Et sentralt spørsmål har vært om desentralisert universitets- og høgskoleutdanning fører til at kandidatene i større grad blir værende i nærområdet også etter endt utdanning. Rapporten viser at lokale velferdskandidater som tar utdanningen i hjemfylket i stor grad bli boende også etter utdanningen.
Totalt sett var 72 prosent av alle velferdskandidatene bosatt i Troms eller Finnmark to år etter endt utdanning. Det er en større andel blant velferdskandidatene som bosetter seg i Troms og Finnmark etter endt utdanning enn kandidater som tok andre utdanninger.
Blant velferdskandidater fra enten Troms eller Finnmark, som tok utdanningen i hjemfylket, er andelen som bor i fylkene også to år etter endt utdanning svært høye. 90 prosent av velferdskandidatene fra Finnmark som også tok utdanningen sin i Finnmark, bor i samme fylke to år etterpå.
Les hele rapporten, på nettstedet til Statistisk sentralbyrå.