Billigere vinterstrøm i vente?
Honningsvåg, Nordkapp kommune. (Arkivfoto)

Billigere vinterstrøm i vente?

Energimarkedene er ikke friskmeldt, ifølge Olav Grunde Lauvdal, porteføljeforvalter i Ishavskraft.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 28.09.2023 23:30

Gjennom det siste året har kraftprisene beveget seg fra det ene ytterpunktet til det andre. I fjor var snittprisen i Sør-Norge i august oppe i over 4 kroner/kWh. I skrivende stund opplever hele landet negative priser.

--Siden høsten i fjor har Europa gradvis tilpasset seg en ny virkelighet, der pålitelig og billig rørgass fra Russland er ute av ligningen. Gjennom forbruksreduksjon, mild vinter og tilførsel av LNG har fyllingsgraden i gasslagrene holdt seg høye. Dette har trukket ned prisene i det europeiske kraftmarkedet, har Olav Grunde Lauvdal, porteføljeforvalter i Ishavskraft, skrevet i en e-post. 

I Norge har en nedbørsrik sensommer fylt opp vannmagasinene, og overskuddet er størst på Østlandet. Mens magasinfyllingen i fjor på denne tiden satte rekord for lavest målte nivå, er magasinfyllingene i enkelte områder nå rekordhøye. Unntaket er Nord-Norge, men kraftoverskuddet i nord er i utgangspunktet stort og eksportverdien lav. Derfor ser vi i liten grad at prisene stiger til tross for at mindre vann er tilgjengelig.

--Dette kan fort snu, for energimarkedene er ikke friskmeldt, men vi går en vinter i møte med en helt annen ressurssituasjon enn hva vi hadde i fjor, har Lauvdal skrevet i e-posten. 
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS