Krysser pukkellaks med norsk villaks
Det blir gjennomført innkryssing med pukkellaks. (Illustrasjonsfoto: Lars Ake Andersen

Krysser pukkellaks med norsk villaks

En studie blir gjennomført som skal gi økt kunnskap.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 14.09.2023 01:30

Forskere prøver å krysse pukkellaks med norsk villaks. Vil utelukke at innkryssing utgjør en trussel for norske laksefisker, forklarer forsker, ifølge Forskning.no

--Vi vet bare om noen få studier fra utlandet som undersøker om det er mulig for pukkellaks å lage avkom med atlantisk laks. Det er nok lite sannsynlig at slike hybrider kan leve opp og bli kjønnsmodne, men noe vi må utelukke, sier genetikkforsker Monica Solberg.

Hun har nettopp gjort seg ferdig med å blande egg eller melke fra pukkellaks med det motsatte fra laks, ørret, arktisk røye og regnbueørret i laboratoriet. Verken ørret eller røye skal være forsøkt før.

Eggene, som kanskje eller kanskje ikke er befruktet, ligger nå til inkubasjon i klekkeriet på forskningsstasjonen i Matre, Vestland.

Målet er å se om det finnes noen som helst mulighet for at dette kan føre til avkom som overlever til de er kjønnsmodne.) 

--Det skal nok veldig mye til, særlig i naturen. Vi forventer lav overlevelse. Den mest sannsynlige kandidaten er nok regnbueørret, som også er en stillehavslaks. Men den har vi ikke vilt i norsk natur. Den gyter dessuten om våren, sier Solberg.


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS